Premium

Filminterview:’Downton Abbey’ is goedmakertje voor alle fans

Filminterview:’Downton Abbey’ is goedmakertje voor alle fans
Jim Carter doet nog één keer zijn bolhoed op voor zijn rol als butler Charles Carson in ’Downton Abbey’.
© Credit: Jaap Buitendijk / Focus Features

Tranen rolden bij de cast en de kijkers van de tv-serie ’Downton Abbey’ toen vier jaar geleden een einde kwam aan het populairste kostuumdrama ooit. Nu zijn de bewoners en staf van Highclere Castle terug, op het witte doek. „Zo kunnen we het goed maken met de fans.”

Laura Carmichael zit keurig op de punt van haar stoel in de hotelsuite, afgehuurd voor het promotiecircus van de film. In het interbellum kwamen dames als Lady Edith, de middelste dochter van kasteelheer Sir Robert Crawley, nimmer in de buurt van de rugleuning. Dat prentte de historisch adviseur van Downton haar al vanaf de eerste draaidag in 2010 in. Ook uit den boze: de schouders naar voren. Een houding die diezelfde deskundige wijt aan het gebruik van mobieltjes. „Heel soms ga ik daar nog wel de mist mee in”, lacht de 33-jarige actrice.

Slotfeest

In de zomer van 2015 hielden, eveneens in Londen, de acteurs en de rest van de crew een dramatisch slotfeest. Met het afronden van het zesde seizoen van de tv-hit was een einde gekomen aan een tijdperk. Sets werden afgebroken, kostuums opgeborgen en een deel van de acteurs die waren uitgegroeid tot wereldsterren verhuisden naar Amerika. Maar schrijver Julian Fellowes liet zich overhalen tot het maken van een bioscoopfilm. Daarin is Highclere Castle in rep en roer door een bezoek van koning George V en koningin Mary.

Carmichaels carrière verliep op zijn zachtst gezegd weinig voorspoedig voordat de rol van de naar vrijheid smachtende Edith op haar pad kwam. „Ik heb een triljoen baantjes gehad. Overdag werkte ik als klassenassistent, ’s avonds stond ik achter de bar in een danstheater. Het is zo pijnlijk om steeds te worden afgewezen als acteren alles is wat je wilt in het leven. Ik heb nog veel contact met mijn oude vrienden van de toneelopleiding en weet donders goed hoeveel geluk ik heb gehad met ’Downton’.”

De populariteit van de serie nam tussen 2010-2015 bijna hysterische vormen aan: er waren jarenlange wachtlijsten voor groepen om het kasteel in Berkshire waar de serie werd opgenomen te bezoeken. Fans van de serie konden zich laven aan Downton Abbey-badschuim met een vleugje mandarijn en fresia en sieraden geïnspireerd op de juwelen van de dames Crawley. Penelope Wilton ( Isobel Crawley) bezocht afgelopen week nog het slot waar een Amerikaanse in huilen uitbarstte toen haar oog op de actrice viel. „Het woord fan is afgeleid van fanatiek, zei een vriendin die mee was. Dat zijn ze inderdaad, sommigen krijgen echt een verwilderde blik als ze geconfronteerd worden met iets of iemand uit de show.”

Was het wel verstandig om het fenomeen nieuw leven in te blazen? Lord Fellowes was zelf niet zo te porren voor een wittedoek-versie. „Van andere briljante series als ’Mad Men’ en ’West Wing’ werd toch ook geen film gemaakt, zei ik tegen de producers. Wel was ik het met hen eens dat we destijds misschien net te vroeg met de serie zijn gestopt. Zo konden we het goedmaken met de fans”, aldus Fellowes.

„Ik besloot mijn bazen te vertrouwen en zei meteen ja tegen het filmplan”, vertelt Carmichael. Ze had maar 24 uur inzage in het script. „Of je nu aan het werk was of niet: daarna verdween het automatisch uit je mailbox. Alles moest in het grootste geheim. Daarna heb ik meteen Michelle geappt.”

Michelle Dockery, die de oudste dochter Lady Mary neerzet, herinnert zich de lichte paniek die zich van de ’zussen’ meester maakte. „Oh jee, een film? Dan komen onze gezichten zó groot in beeld”, lacht de actrice (37) die de afgelopen jaren onder meer te zien was in de Netflix-productie ’Godless’.

Opstandig

Dockery is verheugd over de ontwikkeling van haar personage. „In het begin van de serie was Mary pas achttien en opstandig over haar lot, in de film zie je dat ze haar taak om straks het kasteel te besturen omhelst.” De scène waarin ze ze haar toekomst bespreekt met haar grootmoeder, de onweerstaanbare douairière Lady Violet gespeeld door Maggie Smith (84), zal ze nooit meer vergeten. „Ik vermoed dat zo populair is omdat bijna iedereen wel een Violet heeft gekend”, zegt Fellowes die het personage baseerde op een oudtante. „Ze had op één na al haar zonen verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog en sprak daar nooit over. Een ijzeren dame.” Allen Leech (38), die Tom speelt, de weduwnaar van de jongste Lady Sybil, verklapt dat de andere acteurs haar mochten aanspreken met ’Maggie’. „En ze heeft met mijn iPhone een filmpje gemaakt voor YouTube. ”

Hij is blij dat Tom in de film een romantische verhaallijn heeft gekregen. Laura Carmichael vond in real life liefde dankzij ’Downton Abbey’: ze heeft een relatie met Michael Fox die de rol van bediende Andrew Parker voor zijn rekening neemt. Op de filmset was nog een upstairs/downstairs-relatie: Imelda Staunton (63) doet haar intrede als hofdame. Zij is getrouwd met Jim Carter, de gepensioneerde hoofdbutler Carson. „Graag had ik Carson vanuit de keuken eens lekker de waarheid gezegd. Maar nu had ik scènes met Penelope Wilson en Maggie Smith, dat is voor mij als spelen met Nadal en Federer.”

Nee, het afscheidsfeest was deze keer niet zo dramatisch, vertelt Carmichael nu zelfs Fellowes een tweede film niet uitsluit. „Bij de start van de opnamen was er nog geen sprake van. Gaandeweg werden we allemaal enthousiast over de mogelijkheid van nóg een vervolg. Waar het werk me verder ook brengt, ik ben bang dat ik altijd ja zal zeggen tegen Lady Edith”, zegt Carmichael.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.