Gemeenten (nog) niet benaderd over aandeelhouderschap afvalbedrijf AEB

Het meeste bedrijfsafval wordt nu gestort.
© foto omroep flevoland
Amsterdam

De 19 omliggende gemeenten zijn nog niet gevraagd om aandeelhouder te worden van het Afval Energiebedrijf (AEB) Amsterdam. Deze week wordt waarschijnlijk wel bekend of commerciële partijen mede-eigenaar worden van het in nood verkerende huisvuilbedrijf.

Uit veiligheidsoverwegingen staan sinds deze zomer vier van de zes verbrandingsovens in Amsterdam stil. Huisvuil verdwijnt nog wel in de ovens, maar bedrijfsafval wordt noodgedwongen gestort in Zaanstad, Wieringermeer en Lelystad. Een klein deel gaat sinds kort naar de ovens in Alkmaar. Slib van de rioolzuiveringen wordt gestort in Zeeland.

Voor de korte termijn wordt gewerkt aan renovatie van de ovens en een herstructurering van het bedrijf. Voor de langere termijn kijkt de gemeente Amsterdam naar de opties om delen van het bedrijf te verkopen of de optie om private of publieke partijen toe te laten als aandeelhouder.

Het Financieele Dagblad meldde dat het Duitse afvalbedrijf Remondis interesse heeft, net als de investeringsmaatschappij Waterland.

Lees ook: HVC in Alkmaar verbrandt toch bedrijfsafval van in problemen geraakt verwerkingsbedrijf AEB uit Amsterdam

Lees ook: Amsterdam zet afvalverwerker in etalage, regiogemeenten in onzekerheid

Speculatie

Het plan om de omliggende gemeenten een belang te geven in het bedrijf in ruil voor een financiële injectie, komt niet van de grond, stelde de krant. ,,Pure speculatie’’, stelt de woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

,,We zitten nu in een cruciale fase waarin strikte vertrouwelijkheid absoluut noodzakelijk is. Het college komt deze week met een brief en er komt een besloten commissievergadering.’’

De ondernemersvereniging Oram vreest verkoop aan een commerciële partij. ,,Het afvalbedrijf is een overheidstaak’’, meent voorzitter Paul Wevers. ,,Misschien kan er een specialist bij komen. Wanneer je het helemaal verkoopt is de kans groot dat de tarieven voor inwoners en bedrijven te hoog te worden. Wij willen geen slachtoffer worden van dit wanbeleid.’’

Gemeenten

Die overheidsinvloed is er ook wanneer de omliggende gemeenten en waterschappen aandeelhouder worden. Een constructie zoals bij de Huisvuilcentrale Alkmaar dat eigendom is van maar liefst 44 gemeenten en zes waterschappen in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland.

De AEB heeft via openbare inschrijving indertijd contracten binnengehaald met Bloemendaal, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Katwijk, Landsmeer, Lisse, Noordwijk, Oostzaan, Teylingen, Waterland en Zandvoort.

Gemeenten als Katwijk, Haarlem en Haarlemmermeer laten weten nog niet te zijn benaderd door Amsterdam. Dat geldt ook voor de afvalbedrijven Spaarnelanden en Meerlanden (inclusief de Duin- en Bollenstreek). Ook bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wordt afgewacht welke richting Amsterdam op wil. Deelname is een optie voor het schap, net als de bouw van slibdroger.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.