Negende editie Oldtimer Festival Huizen: met de Spietentocht door de eigen regio

Huizen

Het Nautisch kwartier in Huizen is zaterdagochtend rond half elf omgetoverd tot een walhalla voor de autoliefhebber. De negende editie van het Oldtimer Festival Huizen gaat van start. Op het terrein langs de haven staan auto’s, maar ook oude motoren en brommers. En uit de speakers op het plein schalt toepasselijke jaren ’70-muziek.

Het is altijd spannend om erachter te komen waar de Spietentocht je brengt. Bij eetgelegenheid Dickens kunnen we de envelop met route, consumptiebonnen én de puzzel ophalen.

Andere deelnemers vertellen dat ze eerdere jaren onder meer richting Amsterdam zijn geweest, maar - zo blijkt bij het lezen van de route - dit jaar blijven we in onze eigen regio.

Voorzichtig

Er staan veel mensen langs de route naar de startplek om de bolides te bekijken. Bij de start staat een presentator die de wegrijdende auto’s succes wenst.

Na een laatste ’rijd voorzichtig’, kunnen we starten. Naast het volgen van de uitgeschreven route, moeten we ook verschillende vragen beantwoorden over de dorpen waar we komen én we moeten de foto’s die op de achterkant staan op de volgorde van de route zetten. Dat blijkt nog een pittig klusje.

Op weg voor de traditionele, 60 kilometer lange toerrit door de regio.

Regen in cabrio

We rijden met onze BMW 2002 - bouwjaar 1974 - vanuit Huizen door Blaricum, naar Laren, Eemnes, Eembrugge en vervolgens - zo’n anderhalf uur later - komen we aan in Baarn. Op een kleine omleiding in Laren na is er geen vuiltje aan de lucht.

Behalve dan voor de twee cabrio’s die voor ons rijden, want het begint keihard te regenen. Ze rijden stug door, terwijl ze hun capuchon opdoen, maar in Eemnes geven ze het op, en stoppen ze om te schuilen tot het droog is.

Vanden Plas

Eenmaal in Baarn is het tijd voor pauze bij bomencentrum Jardin d’Hiverre, waar we een consumptie van de organisatie krijgen. Daar zie ik Dolf Theebe, die samen met zijn dochter Merel meedoet. Ze rijden in een Vanden Plas uit 1965.

Dolf is fanatiek autoverzamelaar, maar de Vanden Plas is een van zijn favorieten. ,,We doen wel vaker mee aan zo’n rit, dit is de vierde keer dat we in Huizen meedoen”, vertelt hij. Merel: ..Ik vind het altijd hartstikke leuk. Het is vooral gezellig om zoiets samen te doen als vader-dochter uitje”.

Rondje van de zaak

Na de stop vervolgen we de route door Lage Vuursche, Maartensdijk, Hollandsche Rading en Loosdrecht. Daar maken we een klein routefoutje, waardoor we de rotonde bij het gemeentehuis helemaal rondrijden en weer terugrijden richting de Nootweg. Vervolgens door ’s-Graveland en Hilversum weer terug naar Huizen.

Biertje

We leveren onze vragenformulier in, krijgen de foto die bij de start is gemaakt en dan is het wachten op de prijsuitreiking. Gelukkig laat de zon zich nog even zien en kunnen we met een biertje op het terras terugkijken op een mooie dag, al laten we de prijzen nét liggen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.