Premium

NK polo in Vreeland gratis met een reden: ’Polo is meer dan een elitaire sport’

NK polo in Vreeland gratis met een reden: ’Polo is meer dan een elitaire sport’
Het NK polo heeft nog een lange weg te gaan naar de 30.000 toeschouwers die in Argentinië op polowedstrijden afkomen.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Vreeland

Vergeleken met het publiek bij het NK polo is de gemiddelde hockeyclub volks. De rieten hoedjes, nette broeken en natuurlijk polo’s sierden gistermiddag het speelveld bij poloclub Vreeland, decor van het Nederlands kampioenschap. Toch klopt het clichébeeld dat het een elitaire sport is maar deels.

Wie bij de stallen kijkt ziet een heel andere wereld. ’Groomer’, of verzorgster Maartje Ketelaar is bijna elke dag in de weer met de paarden die zij onder haar hoede heeft. Ketelaar werkt voor de eigenaar van de paarden en verzorgt en traint ze. Vlak na de troostfinale zadelt ze het scheidsrechterspaard af, dat als bonus helemaal schoon wordt gespoten met een waterslang. „Dat vinden ze heerlijk”, zegt ze. „De paarden zijn flink moe na een wedstrijd. Ze spelen maar 7 minuten, in die tijd gaan ze voluit.”

Een polowedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van vier paarden en ruiters. Men speelt vier kwarten van zeven minuten, of ’chukka’s’, in polojargon. De paarden sprinten in die periode wat af, en zijn daarna doodop. En dus komt er elke chukka een ander paard het veld in. In het vierde kwart worden de beste paarden ingezet, iedereen wil in de slotfase het verschil maken. Volgens Ketelaar is de combinatie ruiter en paard belangrijk. „Maar een goede ruiter kan nooit presteren op een matig paard. Andersom kan dat wel. Er wordt ook wel eens gezegd dat in de absolute top vooral de paarden het verschil maken.”

Competitief

Volgens Ketelaar begrijpen de paarden heel goed waar ze mee bezig zijn. De score houden ze dan net niet bij, competitief zijn ze wel. „Dat zit bijvoorbeeld in de sprints, dan willen ze echt sneller zijn dan een ander. En als hier mensen komen lessen en ze de bal naast slaan, draaien de paarden zich gelijk weer om, om verder te spelen. Ook volgen goede paarden de bal. Ze vinden het heel leuk om polo te spelen. Want je merkt aan een paard wanneer ze iets niet leuk vinden.”

Ruiter Jim Souren beaamt dat. „En daarbij is elk paard anders en moet je elkaar begrijpen. Als je hier met tien vrouwen gaat stijldansen, kom je er ongetwijfeld eentje tegen met wie het gelijk goed gaat, zonder dat je elkaar kent. Met paarden is dat hetzelfde, ik merk het gelijk als ik voor het eerst op ze rijd. Soms is een kleine beweging al genoeg om de goede richting op te gaan. Maar wat voor mij een perfect paard is, is misschien voor mijn teamgenoot een complete mismatch. De combinatie moet kloppen.”

Souren had een geweldig weekend. Hij won met zijn poloteam Nederland.FM het NK, maar zag ook aardig wat publiek op het evenement rondlopen. Souren heeft verschillende petten op in de polowereld. Hij is actief voor de bond, is lid van de club in Vreeland én dus ook succesvol beoefenaar van de sport. Dat hij zoveel doet is niet zo vreemd. Slechts zestig spelers (mannen en vrouwen) in Nederland, verdeeld over vier clubs, spelen het spel. Souren genoot zichtbaar van het succes en de felicitaties na de gewonnen finale tegen Amsterdam (3 punten tegen 8.5), maar hij keek ook of de bezoekers het naar hun zin hadden.

De polobond probeert de sport namelijk populairder te maken. „En laagdrempeliger”, zegt Souren. „Ja, we vroegen tien euro voor het parkeren, maar verder was het hele toernooi gratis te bezoeken. Iedereen mocht zijn eigen eten en drinken meenemen, terwijl we zelf ook voor goede catering hebben gezorgd. Er wordt altijd gedacht dat het exclusief is, maar dat hoeft niet zo te zijn. In polo heb je twee stromingen. De Engelse is inderdaad heel exclusief en high society, maar wij kijken meer naar hoe de sport in Argentinië beleefd wordt. Daar is het na voetbal de populairste sport. Je zit er met 30.000 mensen in het stadion.”

Dat je de Johan Cruijff ArenA niet vol krijgt voor het volgende Nederlands kampioenschap weet Souren ook wel. „Maar we willen laten zien dat dit een mooie sport is die meer aandacht en toeschouwers verdient. Natuurlijk trekt polo een bepaald type en kleden mensen zich mooi aan. Ik hoop alleen dat het niemand afschrikt, iedereen is wat ons betreft welkom.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal