Premium

SDO klopt titelpretendent HBS met vlijmscherpe counters [video]

SDO klopt titelpretendent HBS met vlijmscherpe counters [video]
Den Haag

Wéér gewonnen, wéér met drie doelpunten verschil en wéér liet SDO zien met vlijmscherpe counters over een levensgevaarlijk wapen te beschikken. Maar gevoelsmatig was het een wereld van verschil met de 4-1 thuiszege van vorige week op MSC.

Waar coach Koen Janssen toen onomwonden zei dat zijn spelers zich ’de ogen uit hun kop’ moesten schamen, was zijn humeur ditmaal 180 graden gedraaid. Om het in trainerstaal samen te vatten: de organisatie stond veel beter en de Bussummers gaven weinig weg. „En dat is het uitgangspunt voor een goed resultaat”, sprak Janssen tevreden.

Daarbij pakte SDO de scalp van een titelpretendent, al moet wel opgemerkt worden dat de Haagse degradant HBS op z’n zachtst gezegd zeer pover voor de dag kwam. Of, zoals een wat oudere Hagenaar op sportpark Craeyenhout het fraai verwoordde: „Jonge, jonge. Wat een drollenploeg.”

Janssen en zijn manschappen hadden er geen boodschap aan. Na een eerste helft die voor de neutrale toeschouwer slaapverwekkend en hoofdklasse onwaardig was, werd het duel na de rust wat levendiger. HBS mocht in eigen huis het spel maken, maar kwam nauwelijks tot serieuze scoringskansen.

Slechts enkele keren hoefde SDO-doelman Rolf Hazelaar handelend op te treden. Eén keer maakte hij zelfs indruk op het Haagse publiek door een onhoudbare bal, door linksback Dino van Essen uiterst ongelukkig van richting veranderd, van de doellijn af te duiken.

Voor een paar jeugdige HBS-fans aanleiding om de nogal vleiende vergelijking met Juventus-keeper Wojciech Szczesny te maken. Hazelaar bleef er zoals altijd heel nuchter onder, terwijl hij tot nu toe in dit prille seizoen wekelijks heeft uitgeblonken.

„Ik probeer gewoon ballen tegen te houden”, zei hij droogjes. „Ik ben 30 jaar, dus dat heb ik wel vaker gedaan. Maar het is altijd lekker om waardering te krijgen. En het gaat niet slecht dit seizoen, nee.”

Op het moment van die ’wereldredding’ was het al 0-2 door goals van aanvallers Joost Heerschop en Jesse van Huisstede. Beiden sneden als een mes door de Haagse boter, waarbij laatstgenoemde ook nog eens een slechte terugspeelpass in de schoot geworpen kreeg. Bij de 0-3 vond Heerschop de vrijstaande Van Huisstede.

Allebei hadden ze zelfs nóg een keer kunnen scoren. Zo kwam SDO uit op een scoringspercentage van 60 procent, had Janssen snel uitgerekend. „Een goede score, die we nog verder kunnen uitbouwen. We hebben genoeg kwaliteit voorop. De keuze is nu in het nadeel van Glenn Hemmers uitgevallen, maar het is fijn om hem na 70 minuten te kunnen brengen.”

Smetje op de feestvreugde was de rode kaart die rechtsback Dennis de Loos in blessuretijd opliep voor natrappen. Janssen: „Zonde. Sinds ik trainer ben van SDO hebben we twee rode kaarten gekregen en dat was twee keer voor Dennis. Daar moet hij van leren.” Een voetnoot die zijn humeur niet kon verpesten.

HBS-SDO 0-3

65. Heerschop 0-1, 72. Van Huisstede 0-2, 86. Van Huisstede 0-3. Rode kaart: 90+2. De Loos (SDO).

Opstelling SDO: Hazelaar; De Loos, Oehlers, Fokker, Van Essen; Van Duuren, Raaijen (75. Hemmers), Groenewegen; Heerschop, Van Huisstede (89. Elshot), Visser (89. Kinkela).

Meer nieuws uit Sport Regionaal