Eemnes neemt afscheid van dorpsdichter Gerard Wortel

© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Ronald Frisart
Eemnes

Gerard Wortel (foto) luistert naar burgemeester Roland van Benthem terwijl hij een cadeau van de gemeente Eemnes uitpakt. In een volgepakt Oude Raadhuis zwaaiden de gemeente en belangstellenden Wortel woensdagmiddag uit - als dorpsdichter dan, want hij blijft natuurlijk gewoon in zijn geboortehuis wonen.

Met gulle hand werd hem lof toegezwaaid door voorzitter van de kunstcommissie Reggie van Berkel, cultuurwethouder Sven Lankreijer, zijn voorganger Gerard Beentjes, zijn dochter (en schrijfster) Maartje Wortel en de burgemeester. Die laatste vroeg zich retorisch af ’hoeveel veren je iemand in de reet kunt steken’. Het waren er deze middag vele.

De scheidende dorpspoëet - ,,Enige vorm van ijdelheid is mij niet vreemd’’ - wurmde er zelf nog een paar veren bij. De gedichten die hij de afgelopen zes jaar voor Eemnes schreef ’geven een heel mooi tijdsbeeld’, stelde hij. En over zijn tweede bundel Eemnesser gedichten: ,,Dit resultaat, ik vind het zelf fantastisch.’’

De gemeente wil de herinnering aan dorpsdichter Wortel levend houden met een gedicht in de openbare ruimte. Welk gedicht dat wordt en hoe het wordt vormgegeven bepalen gemeente en Wortel in samenspraak.

Donderdag maakt de gemeente bekend wie de nieuwe Eemnesser dorpsdichter is. Bij het afscheid van Wortel kwam diens opvolger woensdag, biertje in de hand, alvast een kijkje nemen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.