Helft van ’gevaarlijke’ balkons is toch veilig, onderzoeken bij twee andere Hilverumse wooncomplexen lopen nog

Helft van ’gevaarlijke’ balkons is toch veilig, onderzoeken bij twee andere Hilverumse wooncomplexen lopen nog
Hilversum

In een brief aan bewoners van appartementencomplexen aan de Oosterengweg en de Van Linschotenlaan heeft Dudok Wonen vlak voor het weekend laten weten dat zij hun balkons weer op mogen.

’We hebben het staal van een paar balkons in een laboratorium getest. Uit dit onderzoek blijkt dat alle balkons aan de Oosterengweg en de Van Linschotenlaan veilig zijn’, schrijft de woningcorporatie aan de huurders. ’Er is tijdens de bouw sterker staal gebruikt dan op de bouwtekening is aangegeven’, motiveert Dudok Wonen de eerdere zorgen. De woningcorporatie had dus het idee dat de wapening in de balkons niet sterk genoeg zou zijn. Vandaar dat de bewoners sinds eind juli niet meer op hun balkon mochten komen. Er was een kans dat de balkons naar beneden zouden komen.

Nu kunnen de balkondeuren dus weer open. ’U kunt dus per direct het balkon weer op’, staat in de brief. Wel wijst Dudok Wonen de bewoners er op dat ’normaal gebruik van het balkon belangrijk is’. Dat wil volgens de woningcorporatie zeggen dat er geen ’zware onderdelen op het balkon geplaatst mogen worden’. Grote plantenbakken zijn uit den boze, aldus Dudok Wonen. Of dit ook geldt voor feestjes waarbij grote groepen mensen op het balkon staan, meldt de brief niet.

Bewoners van de Erfgooiersstraat en de Kupstraat kunnen nog niet op hun balkon van het zonnetje genieten. Het onderzoek naar de wapening is hier nog niet afgerond.

Vlak voor de hittegolf eind juli kregen de bewoners een brief van Dudok Wonen over gevaarlijke balkonvloeren. Een woordvoerster vertelde dat hiervan sprake was bij twee complexen, nu blijkt dat de wapening van balkons van vier gebouwen onderzocht is. In de brief aan de bewoners stond dat zij hun balkon niet op mochten, het zou gevaarlijk zijn. Hoe groot het gevaar was en of er kans was op instorting kon een woordvoerster toen nog niet zeggen. Een eerste onderzoek bleek niet genoeg. Bewoners kregen een deel van de huur terug waarna de staalmonsters werden genomen. Nu blijkt de helft van de balkons veilig te zijn.

Lees ook: Bewoners Hilversumse Erfgooiersstraat zitten gewoon op hun gevaarlijke balkonnetjes: ’Ik blijf echt niet binnen hoor’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie