Vader van Dascha Graafsma zegt vertrouwen op in tweede forensische onderzoek van het OM en bezet opnieuw politiebureau

© Caspar Huurdeman

© Caspar Huurdeman

© Caspar Huurdeman

1 / 3
ANP
Hilversum

René Graafsma heeft het vertrouwen in het tweede forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak van zijn dochter Dascha opgezegd. Het 16-jarige meisje overleed in november 2015 toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam.

Graafsma doet al lange tijd zelf ook onderzoek naar de gebeurtenissen. Volgens hem blijkt uit onderzoek van het particuliere onderzoeksteam van de familie dat hij niet alle camerabeelden heeft ingezien rond de plek waar zijn dochter overleed, terwijl hij hier wel om verzocht heeft. De politie zegt echter dat hij wel alle camerabeelden heeft bekeken. Graafsma zegt het vertrouwen op omdat er volgens hem in het nieuwe onderzoek opnieuw fouten zijn gemaakt.

Graafsma zit nu weer op het politiebureau in Hilversum in een poging een gesprek af te dwingen. Dat is inmiddels aangeboden voor maandag, maar hij wil zaterdag iemand spreken. Vorig jaar zat hij uit protest ook al een aantal dagen op het politiebureau omdat hij de laatste camerabeelden van zijn dochter in handen wilde krijgen. Hij mocht daarna toch het dossier met de beelden bekijken, maar mocht er niet over beschikken.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht besloot eerder deze maand een tweede forensisch onderzoek in te stellen naar aanleiding van het particuliere onderzoek van Graafsma naar haar dood. Het OM constateerde eerder dat het meisje vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. De familie geloofde dat niet en verweet politie en OM dat ze het onderzoek niet goed hadden uitgevoerd.

Jammer

Het OM vindt het jammer dat Graafsma geen vertrouwen heeft in het tweede onderzoek. "We vinden het vervelend en jammer dat we het via de media moeten vernemen. Maar de second opinion gaat hoe dan ook door en op grond daarvan wordt bekeken of het onderzoek wordt heropend", aldus een woordvoerder van het OM.

Bij de second opinion wordt gekeken naar de wijze waarop ze om het leven is gekomen. De discussie over de camerabeelden speelt hierbij volgens het OM geen rol.

Lees ook: René Graafsma blij met second opinion naar dood van zijn dochter Dascha als definitief sluitstuk: ’Ik heb er nu alles aan gedaan’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.