Premium

Column Punten van Spaan: vertrouwen in AZ-directeur Robert Eenhoorn

Column Punten van Spaan: vertrouwen in AZ-directeur Robert Eenhoorn

Henk Spaan geeft punten in de voetbalwereld.

8 Robert Eenhoorn

Behalve een bandje uit Arizona is Calexico een grensplaats in Californië tussen de Verenigde Staten en Mexico. De Rabobank had er een kantoor. Dat is dicht gegaan omdat uitkwam dat er drugsgeld van het kartel werd witgewassen. Let wel: alleen omdat het uitkwam.

Onder wiens leiding zou ik het stadion van AZ liever zien herbouwen: die van Robert Eenhoorn of de Rabobank, die Midreth, de bouwer van het stadion, een faillissement indreef? Dit is een retorische vraag. Midreth leende in twee jaar vijftien miljoen van de Rabobank waarvoor de aannemer een commissie van meer dan zeven miljoen moest betalen aan de bank.

De rechter noemde dat ’machtsmisbruik’ en ’onrechtmatig gedrag’. De Rabobank, erkend witwasser en rentemanipulator, wil geen voetbalclubs meer als klant. Ik durf met gemak de stelling aan dat elke Nederlandse voetbalclub betrouwbaarder is dan de Rabobank.

8 Marco Bizot

Toen hij in de jeugd van Ajax speelde vond ik Bizot een goede keeper. Het gekke is dat die jongens zelden echt doorbreken, keepers als Alblas, Peter Leeuwenburgh, El Maach of Van Bladeren, hoewel de laatste twee nog steeds die hoop zullen koesteren. Bizot is na omzwervingen bij AZ beland en bij de selectie van het Nederlands elftal.

Nog steeds vind ik het een goede keeper. In een interview in de VI blijkt hij ook een interessante figuur te zijn. Duiken in Polynesië heeft zijn belangstelling. Ook neemt hij naar AZ zijn eigen koffiezetapparaat mee. Misschien biedt Alkmaar een beter sociaal klimaat voor mensen die hun eigen koffie willen zetten dan Amsterdam.

Ik dacht aan Wim Suurbier en Ruud Krol uit de Knabbel en Babbel-dagen en mijmerde over de voetbalhumor die in en over Bizot en zijn koffiemachine zou worden uitgestort. Is voor keepers Ajax’ eigen opleiding sowieso al geen automatisch openzwaaiende toegangspoort, keepers met een eigen koffiezetapparaat kunnen zich helemaal beter richten op een loopbaan met de omweg langs weideveld en boerensloot.

8+ Mohammed Ihattaren

Op 24 februari 2018 zag ik Ihattaren voor het eerst voetballen. FC Utrecht O19 - PSV O19. Twintig minuten voor tijd mocht hij, hangend op rechts, invallen van Van Bommel, een 16-jarige jongen die een bal op het hoofd van zijn spits liet vallen en vanaf dat moment O17 achter zich kon laten.

Nog een paar keer zag ik hem voetballen, ook op de Toekomst waar hij vooral de kat uit de boom keek. Vanaf het begin van dit seizoen is zijn handelingssnelheid verdubbeld evenals zijn actieradius. Hij is overal, en waar hij is dreigen gevaarlijke situaties. Wereldster in de dop.

Van Bommel durft hem te laten spelen en geeft hem de vrijheid van buiten naar binnen te komen en van rechts naar links te zwerven. Een andere ingreep van de PSV-trainer was het herstellen van de fout om Sadilek als linksback te gebruiken. Boscagli was daar beter op zijn plek omdat hij als verdediger gevaarlijke situaties nu eenmaal beter inschat.

Gutierrez zette de opgaande lijn voort, maar de voetballer van de avond was Ihattaren die een terechte publiekswissel kreeg. Koeman zag het en dacht vermoedelijk dat hij beter Ihattaren had kunnen selecteren dan Malen. Althans, ik vond wel dat hij dat beter had kunnen doen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen