Geldschulden speelden grote rol bij gijzeling Jdesse Boerenveen in Wormerveer

Geldschulden speelden grote rol bij gijzeling Jdesse Boerenveen in Wormerveer
Naarden / Wormerveer

Geldschulden zouden een grote rol hebben gespeeld bij de ondergang van de 40-jarige Jdesse Boerenveen. Dat bleek maandag bij de rechtbank op Schiphol, waar zeven verdachten terecht stonden voor de mishandeling en gijzeling van de man op 1 december 2016 in een garage in Wormerveer.

Justitie verwijt drie van hen ook zijn ontvoering naar Almere. Daar kwam Boerenveen in het water terecht. Drie weken later werd hij dood gevonden in het ijskoude Gooimeer.

Jdesse Boerenveen zou een hoop mensen hebben opgelicht en hen nog geld schuldig zijn. De 49-jarige Jeffrey K. uit Assendelft, destijds eigenaar van de garage in Wormerveer, zei dat Boerenveen helemaal niet urenlang was gegijzeld in zijn bedrijf. „De deuren waren gewoon open. Hij kon overal naartoe.”

Auto

Jdesse zou bij het garagebedrijf een auto kopen voor de 41-jarige Denise D.. Zij had hem hiervoor 4500 euro gegeven, maar kwam er naar eigen zeggen achter dat Boerenveen een oplichter was. Ze ging naar de garage toe toen ze hoorde dat hij daar was.

Op een filmpje, gemaakt door haar vriend Brian D. (44), is te zien dat ze Jdesse in de garage een klap geeft en tegen hem schreeuwt dat hij nergens naartoe mag gaan. ’In een kerker met Marokkanen ga je’, roept ze. Ook pakt ze zijn jas af. D. zei dat hij het filmpje maakte om op Facebook te zetten. „We wilden andere mensen waarschuwen voor deze oplichter”, vertelde hij. In de garage kwamen die dag volgens getuigen nog meer mensen die boos waren op Boerenveen en hun geld terug wilden.

Hoofdverdachten

Justitie ziet Lloyd B. (41), Michael F. (37) en Audrienne C. (40) als hoofdverdachten in deze zaak. Zij zouden Jdesse vanuit de garage hebben meegenomen in een auto. In Almere zou Boerenveen zo zijn bedreigd, dat hij in het ijskoude water was gesprongen en verdronken. Justitie ziet zijn dood als strafverzwarende omstandigheid voor dit drietal.

B. zei dat hij nog 7000 euro kreeg van Jdesse Boerenveen en dat hij hem uit woede had geslagen in Wormerveer. „Hij beweerde dat hij het geld kon regelen in Almere.” Maar euro’s kwamen daar niet. „Ik liet hem toen een wapen zien, zo van: geen geintjes”, vertelde B.. Volgens hem was Jdesse zelf gevlucht op het strand in Almere en waren hij en de anderen daar ’erg van geschrokken’. „We hebben hem nog gezocht, maar niet gevonden.”

Uitgeleend

B. wilde niet vertellen met welke twee personen hij Jdesse naar Almere had gebracht. Volgens justitie waren dat Michael F. en Audrienne C. Verdachte F. had alleen zijn auto en telefoon aan B. uitgeleend, beweerde hij. „Ik heb niets met deze zaak te maken.” Ook C. ontkende alles.

De officier van justitie maakt dinsdag bekend welke straffen zij eist tegen de zeven verdachten.

Lees ook: Rechtbank buigt zich over ontvoeringszaak en de dood van Jdesse Boerenveen, die werd gevonden in het Gooimeer [live]

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie