Veelvoudig kampioen Fred Sikking opent eigen kickboksacademy: laagdrempelig, voor iedereen

1/2
Hilversum

Veelvoudig Nederlands en wereldkampioen kickboksen Fred Sikking staat misschien wel voor de grootste uitdaging van zijn leven. Begin september opent hij de deuren van zijn eigen kickboksacademy in Hilversum-Oost en moet hij zich gaan bewijzen als ondernemer.

„Dit is een nieuwe uitdaging voor mij”, zegt hij, terwijl hij de dojo en de kleedkamers laat zien en plaatsneemt aan de de bar tegenover de uitpuilende prijzenkast. „Hier heb ik al die jaren voor gevochten in de ring. Ik wist dat ooit het einde van m’n sportcarrière zou komen en ik iets anders zou moeten gaan doen. En ik wist ook wat ik het liefste wilde: mijn eigen kickboksschool beginnen.”

Zo’n zeven jaar geleden begon hij ook al eens een eigen ’gym’, veel kleiner en minder ambitieus dan nu. Het avontuur met de ’Fightclub’ duurde een jaartje. „Ik was 32 jaar en was eigenlijk nog te actief als wedstrijdvechter. Wanneer ik zelf al mijn leerlingen moest onderwijzen, ging dat ten koste van mijn eigen voorbereiding en trainingen voor gevechten. Ik heb er toen voor gekozen om te stoppen met de Fightclub en nog door te gaan als profvechter.”

Nu, als 39-jarige, is zijn loopbaan bijna ten einde. Hij heeft nog een contract met Enfusion getekend voor vijf partijen in een jaar, mogelijk komt daar nog een tweede seizoen bij. Maar hij heeft nu veel meer tijd om zich te richten op een eigen bedrijf, de Sikking Kickboks Academy, aan de Korte Noorderweg. „In de buurt waar ik zelf ben opgegroeid.”

Zijn academy moet laagdrempelig worden, vindt hij. Geschikt voor (bijna) iedereen. „Kinderen tussen de zes en twaalf jaar, dan de groep van twaalf tot achttien, volwassen recreanten, groepen of elftallen van bedrijven en sportclubs die aan teambuilding willen doen, het kan straks. Ik wil ook scholen gaan benaderen, om kinderen actief te laten zijn en kennis te laten maken met deze sport. En ja, ik breng toch wel een goede naam mee. Ik ben de beste kickbokser van Hilversum en omgeving. En ik heb een paar wereldtitels op mijn naam.”

Daarom wil hij toch ook graag wedstrijdvechters, talenten, gaan opleiden. „Want er komen de laatste jaren helemaal geen toppers meer door uit Hilversum”, aldus Sikking, die op zijn nieuwe route veel steun krijgt van vrienden.

Zijn website met alle informatie is binnenkort online: sikkingkickboksacademy.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie