Premium

Baby in de Gooise spa: heerlijk een beetje chillen in het water

Baby in de Gooise spa: heerlijk een beetje chillen in het water
Puck (negen weken) hangt lekker te chillen in het water, terwijl Jolanda van den Boom toekijkt.
© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Als je over de drempel bent, overvalt je ook als niet-baby zijnde direct een ontspannen gevoel. Zachte muziek klinkt op de achtergrond en alles ziet er fris, licht en vrolijk uit. We bevinden ons bij Ukkepuk Spa & Wellness, een bedrijf dat de Hilversumse Jolanda van den Boom (43) in februari van dit jaar is gestart. De eerste en enige spa voor baby’s in het Gooi.

Van de buitenkant doet het pand op de hoek van de Hilvertsweg en de Irisstraat niet direct vermoeden dat er binnen een heuse spa voor baby’s is, al staat dat wel op de ramen. Naar binnen kijken kan niet, logischerwijs, want baby’s en hun ouders zijn natuurlijk ook gesteld op hun privacy.

Zoals Puck en haar moeder, de Bussumse Bianca Olofsen (34). Puck was dinsdag - toen ze precies negen weken was - een ochtendje in de spa. Al voor de tweede keer in haar jonge leventje. „Het is een echt waterratje”, glimlacht Olofsen, „ze vindt het fantastisch, je merkt echt dat ze het heerlijk vindt om lekker in het water te hangen.”

Baby in de Gooise spa: heerlijk een beetje chillen in het water
Gewichtloos in het water hangen.
© Foto: PR

En het blijkt ook ergens goed voor te zijn. Olofsen vertelt dat Puck al vanaf haar geboorte last heeft van obstipatie. „Dan is ze onrustig. Het hoort er natuurlijk ook wel een beetje bij, maar het is niet heel erg leuk. Toen we hier de eerste keer waren geweest kwam het eindelijk weer los. Toen heeft ze na een nachtje slapen weer gepoept. Zó fijn voor d’r!”

Terwijl ze dit vertelt krijgt Puck een flesje. De baby drinkt rustig door, en is zichtbaar ontspannen. Om niet te zeggen loom, slaperig. „Tijdens de massage viel ze al een beetje in slaap”, zegt Van den Boom. Daarvoor heeft Puck maar liefst dertien minuten gefloat, inclusief bubbels. Logisch dat je daar moe van wordt, als kindje van negen weken. „Ze heeft volop gezwommen, ze hing als een prinsesje in het water”, zegt moeder Bianca tevreden. Met een lachje: „Ik heb er geen kind meer aan.”

Baby in de Gooise spa: heerlijk een beetje chillen in het water
’Bondingtime’ voor ouder en kind.
© Foto: PR

Babymassage

De (Shantala) babymassage doen de ouders zelf, vertelt Van den Boom. „Ik doe het eerst voor op pop Ukkepuk en daarna gaan ze hun baby onder mijn begeleiding masseren.” Goed voor het contact tussen ouder en kind (’bondingtime’), die leert zijn of haar kindje nog beter kennen. Olofsen: „Als Puck krampjes heeft wrijven we vaak over haar buikje. Je merkt dat ze het echt heel fijn vindt als we haar buikje masseren. Mijn vriend vond het ook echt jammer dat hij vandaag niet meekon.”

Volgende keer misschien wel weer, want ze wil zeker nog een keertje met Puck komen floaten en masseren. „Ik denk dat ik binnen twee weken nog wel een keertje kom. Ik merk echt dat het haar goed doet en dat is mij zóveel waard.” Ze kijkt vertederd naar haar dochtertje op haar borst dat nog steeds zoet aan het drinken is. „Ze is nu alweer negen weken, het gaat zo snel! Voordat je het weet mag ze niet meer in het badje.” De Bussumse doelt op de maximale leeftijd voor bezoekertjes van de spa, en die is in principe tot en met zes maanden. Vanaf twee weken mogen ze al komen floaten.

Baby in de Gooise spa: heerlijk een beetje chillen in het water
Hydrotherapie, vrij bewegen in het water.
© Foto: PR

Eigenares Van den Boom: „Een babyspa is echt een uitje voor jou en je kindje, echt samen even genieten. Zoveel dingen zijn er niet die je met zo’n jong kindje kunt doen. Aan een bezoekje aan de dierentuin heeft een baby bijvoorbeeld nog niet veel.” De Hilversumse kwam op het idee om een eigen babyspa te beginnen toen ze filmpjes uit Australië zag. Ze was direct verkocht. „Ik kon niet wachten! Het komt oorspronkelijk uit Azië en is twee jaar geleden overgewaaid naar Nederland. Ik was toen bevallen van mijn dochter Lotte en zat met een uitkering thuis, nadat ik zonder werk was komen te zitten.” Haar dochter kwam een maand te vroeg, dus het was even een spannende en hectische tijd , vertelt ze. „Daarna heb ik met Lotte een babyspa in Nederland bezocht. Ook door mijn dochter had ik een passie gekregen voor de ontwikkeling van baby’s. Ik zag dat de spa zoveel voor haar deed, hoeveel baat ze erbij had.”

Ze ging aan de slag, verdiepte zich in de materie, maakte een ondernemingsplan en volgde cursussen. Een kleine twee jaar later was Ukkepuk een feit. En ze heeft er beslist geen spijt van. „Ik heb er zoveel lol en plezier van! Als ik mensen met hun mooiste bezit - hun baby - ontspannen en tevreden naar huis mag laten gaan.”

Baby in de Gooise spa: heerlijk een beetje chillen in het water
Na het floaten krijgt Puck een massage van haar moeder.
© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

De baby krijgt voor het floaten een float (een soort nekring) om zijn nekje waardoor hij gewichtloos in het water blijft hangen. Van den Boom: „De één valt in slaap, de ander spartelt in de rondte en weer een ander of hangt lekker te chillen in het water.”

Boven het badje hangt een gepersonaliseerd bordje: ’Welkom Puck’. Achter het badje hangt een spiegel, zodat papa of mama de bewegingen van het kindje onder water kan zien. In de ruimte staat ook een weegschaal, zodat het kleintje meteen even kan worden gewogen. Puck zit nu op een gewicht van 4500 gram. „Dat scheelt je toch weer een ritje naar het consultatiebureau”, lacht Van den Boom.

„Ik doe dit echt met passie en liefde voor baby’s”, zegt de gedreven onderneemster. Ze vertelt dat ze deze week een moeder met een onrustige baby in de spa had. „De mama kreeg tranen in haar ogen toen ze zag hoe ontspannen har baby was. Ze heeft er zó van genoten! Juist voor onrustige baby’s is de spa heel fijn; ouders en baby’s ontspannen en genieten. Het is zo mooi en fijn dat ik ze daarbij kan helpen.”

Heilzaam

Het water in de spa is 36,5/37 graden, lichaamstemperatuur dus.

„Het water is gefilterd, vrij van chloor en andere schadelijke stoffen”, vertelt eigenares Jolanda van den Boom van Ukkepuk. „Hierdoor is het goed geschikt voor de gevoelige babyhuid.”

Floaten in het water wordt ook hydrotherapie genoemd: vrij bewegen in het water. Van den Boom: „De babyspa is ook geschikt voor prematuur en dysmatuur geboren baby’s.”

Een bezoekje aan de spa is een mooi ’bondingmoment’ voor ouder en kind. Het floaten en masseren werkt onder meer goed bij obstipatieklachten (verstopping) bij de baby. „Het slaapritme verbetert er ook door”, zegt Van den Boom. „Het effect van een sessie blijft nog een paar dagen/nachten doorwerken.”

Meer informatie via de website. Telefoon 06-53170151

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.