Premium

Scipio Houtman kapt olympische zeilcampagne af: ’De motivatie was er nog wel, maar dat was niet meer genoeg’

Scipio Houtman kapt olympische zeilcampagne af: ’De motivatie was er nog wel, maar dat was niet meer genoeg’
Muiden

Zeiler Scipio Houtman is uit de olympische campagne voor Tokio gestapt. Hij zet voorlopig zijn topsportcarrière op een lager pitje.

Het besluit volgde op de worsteling die iedere topsporter in zo’n situatie doormaakt: niet meer het gevoel hebben dat je het maximale uit je carrière haalt. Het overkwam de voorbije maanden ook Houtman, die op z’n zevende leerde zeilen bij het Muidense KNZ&RV. Na het WK onder 23, waarop hij met vaste maatje Manus Offerman teleurstellend zevende werd, hakte de jongeling (21) de knoop door. ,,Ik heb tweeënhalf jaar geleden bewust mijn studie stopgezet voor dit project. En ik had nu het gevoel dat ik er niet meer het maximale uit kon halen. De motivatie was er nog wel, maar dat was niet meer genoeg. Ik zag mezelf met de huidige bemanning niet een vast team vormen en genoeg progressie maken de komende tijd.”

Ambitieus traject

Houtman werd in februari 2017, samen met vijf andere talentvolle zeilers, geselecteerd voor het High Performance Project van het Watersportverbond. Nederland wil in de toekomst ook in de snellere bootklassen mee gaan doen om de medailles en dus werd dit project uit de grond gestampt. Het liefst in Tokio al, maar Parijs 2024 werd als realistischer doel gesteld. Dag in dag uit samen trainen om het niveau omhoog te krikken in de 49’er, de spectaculairste boot om te aanschouwen, maar ook de klasse waarin Nederland nog mijlen ver verwijderd is van de wereldtop. Kosten noch moeite werden gespaard. ,,We hebben een heel mooi programma kunnen varen. De bond heeft er echt alles aan gedaan.”

Het mondde voor de stuurman uit in een 44ste plaats op het WK van vorig jaar, in het Deense Aarhus.

Van alle zeilers die in de loop der jaren zijn aangehaakt en vaak ook weer afgehaakt, zijn er officieel nog vier over. Maar langzaam maar zeker werd de laatste maanden duidelijk dat het duo Bart Lambriex en Pim van Vugt de beste papieren heeft om een poging te wagen zich te plaatsen voor de Spelen van Tokio, al is dat ook nog lang geen zekerheid. Dat had ook Houtman in de gaten. ,,Zij hebben een goede klik met elkaar. We hebben heel lang niet in vaste duo’s gevaren, omdat de bond alle combinaties wilde uitproberen. Maar de laatste tijd deden we dat juist wel, omdat je ook vastigheden wil inbouwen. En de resultaten spreken in hun voordeel.”

Geen schande

Ook Houtman’s relatie met de coach was niet optimaal. Te vaak verschilden ze van mening. Voor zijn gevoel is het project zeker niet mislukt. ,,Het doel was om het niveau in de breedte omhoog te stuwen, zodat we op termijn kunnen meestrijden om de bovenste plaatsen. Dat gaat voor Tokio denk ik nog niet lukken, maar over vijf jaar hopelijk wel. Je moet veel uren maken om in deze klasse mee te doen. De betere duo’s zijn al tegen de dertig. Wij zijn verreweg de jongste in het veld. Dat ik straks op mijn 22ste de Spelen mis, is in het zeilen geen schande.”

Voorlopig afscheid

De WK onder 23, in het Noorse Risor, blijkt voorlopig zijn laatste wedstrijd te zijn geweest. Houtman gaat de komende tijd op een rijtje zetten hoe hij zijn zeilcarrière wil inrichten. Hij gaat dat vanaf september combineren met een studie. ,,Dat is ook een mooie manier om jezelf te ontwikkelen. Maar ik zeg de topsport zeker niet vaarwel. Ik ga alleen minder trainen. In de toekomst is het goed mogelijk dat ik weer in een fulltime project stap. Dan heb ik even afstand gehad en kijk ik er weer anders tegenaan. Maar dan heb ik deze ervaring alvast te pakken. Als je dan vier jaar verder bent, kun je hopelijk gaan oogsten.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal