Premium

‘Pop-up’ openluchtmuseum strijkt 17 en 18 augustus neer in weiland: jubileumeditie Historisch Festival Vreeland in teken oud-Hollands vermaak

1/3
Vreeland

Nostalgisch zwieren op een ouderwetse kermis en huiveren bij de stunts op de steile wand. Dat zijn de nieuwe elementen die dit jaar aan het Historisch Festival in Vreeland worden toegevoegd.

Tijdens het tweejaarlijkse Historisch Festival Vreeland, dat zaterdag 17 en zondag 18 augustus weer los gaat op het weiland aan de Kleizuwe, kunnen bezoekers weer genieten van honderden tractoren en oldtimers.

„Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat het eerste festival werd georganiseerd. Het ’pop-up’ openluchtmuseum weet zich nog steeds staande te houden met dank aan een grote schare vaste sponsoren en vrijwilligers”, stelt Tijmen Zeldenrijk van de organiserende stichting Historie Herleeft. Het festival bestaat uit een show van heel veel oldtimers, oude ambachten, markt en demonstraties. Deelnemers die nog iets aan hun auto’s en machines wilden opknappen, konden in april terecht op een onderdelenmarkt in Mijdrecht.

Het Historisch Festival heeft een hele geschiedenis opgebouwd, blijkt uit de gegevens van Zeldenrijk. ’In 1994 kregen vijf enthousiaste mannen het idee om met oude tractoren een Historisch Festival te organiseren in de Vechtstreek. Al na drie edities verruilde het festival het Sperwerveld in Vreeland voor het grotere veld aan de Kleizuwe omdat het aantal deelnemers spectaculair groeide’. „Dit jaar is de veertiende editie, want het festival wordt elke twee jaar georganiseerd. De basis is nog steeds hetzelfde: een weekend lang genieten van oldtimer-tractoren, vrachtauto’s en motoren. Deelnemers komen uit onder andere Hilversum, Loosdrecht en Laren.”

Liefhebbers van grootmoeders tijd kunnen hun hart ophalen op de markt met oude ambachten. In de nagebouwde Dorpsstraat wordt het leven in een oud Vechtdorp nagebootst. Ook de rondritten voor deelnemers door de omgeving ontbreken niet.

De steile wand die naar Vreeland komt, is de enige nog in werking zijnde in Nederland. „De stuntmannen van de steile wand rijden op oude motoren in een houten ton van vijf meter hoog en een doorsnede van acht meter, tegen de binnenkant van de ton aan. Het publiek kan aan de bovenkant meekijken met de levensgevaarlijke stunts.”

Verder is er een roofvogelshow, een jongveekeuring en op zondagmiddag een optreden van de bekende Drentse band Mooi Wark. Het feestweiland ligt tegenover nummer 13. Meer info: www.historie-herleeft.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.