Vernietigde Hilversumse raadhuis paste niet in nieuwe strategie Madurodam

Vernietigde Hilversumse raadhuis paste niet in nieuwe strategie Madurodam
Het raadhuis toen het nog in Madurodam te vinden was.
© Henk Runhaar
Hilversum

Het Hilversumse raadhuis dat in Madurodam stond is vernietigd omdat het helemaal vergaan was. Maar ook als het bouwwerk nog in orde was, was het waarschijnlijk geen lang leven beschoren geweest in het Haagse park. Het paste namelijk niet in de nieuwe strategie van Madurodam.

Dat blijkt uit een persverklaring die de gemeente Hilversum samen met Madurodam uitbracht, naar aanleiding van de commotie die was ontstaan nadat het raadhuis van Dudok bleek verwijderd. In de verklaring staat onder meer: ’In 2015 was al eerder sprake van verwijdering van het raadhuis vanwege de gewijzigde strategische koers van het familiepark en de slechte staat van de maquette. In het kader van 100 jaar Dudok is in 2015 de verwijdering opgeschort en is er gesproken over een opknapbeurt voor de gegeven extra jaren’. Deze opknapbeurt heeft, zoals eerder in deze krant vermeld, nooit plaatsgevonden. De vraag is of dat überhaupt zin had gehad. In de verklaring staat namelijk ook: ’behoud van het miniatuur paste tevens niet in de nieuwe strategie Madurodam’.

Lees ook: De heer Dudok meldt: ,,Ik ben nog altijd bedroefd over verguizing”

’Waren in 1952 de miniaturen nog het doel van het park, inmiddels vaart Madurodam een nieuwe koers. De miniaturen zijn één van de drie middelen geworden om deze verhalen weer te geven, naast enerzijds tientallen eigentijdse interacties en anderzijds inmiddels vijf indoor attracties’, zo stellen gemeente en Madurodam. ’Een voorbeeld hiervan is de attractie de Waterwolf (geopend in 2018), waar parkbezoekers zelf ontdekken hoe de Nederlanders al 400 jaar, overal ter wereld, van water land maken’. Daarnaast is het mogelijk om in de huid van dj Armin van Buuren te kruipen en zelf muziek te mixen. Ook kun je zelf vliegen op Schiphol en in de haven van Rotterdam schepen met containers vullen.

De twee partijen laten verder weten de afgelopen jaren meermalen te hebben gesproken over Hilversum in Madurodam. Het moest ’eigentijdser en op interactieve manier’. Er wordt gedacht om iets met het thema ’media’ te doen, maar ’tot op heden is daar nog geen concreet creatief concept uit naar voren gekomen’.

Regio 2: Dudok ’reageert’ op vernietiging maquette

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.