Premium

René Graafsma blij met second opinion naar dood van zijn dochter Dascha als definitief sluitstuk: ’Ik heb er nu alles aan gedaan’

René Graafsma blij met second opinion naar dood van zijn dochter Dascha als definitief sluitstuk: ’Ik heb er nu alles aan gedaan’
René Graafsma (r) met Joey Roelofs van Team Dascha Onderzoek.
© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Hilversum

„Heel dubbel.” Zo omschrijft René Graafsma het gevoel dat hij heeft nu het openbaar ministerie (OM) heeft besloten tot een nieuw forensisch onderzoek naar de dood van zijn dochter Dascha.

„Want hoe kun je nu blij zijn als je kind er niet meer is. Maar dit doet wel recht aan Dascha. Aan haar leven. Aan wie zij was. Daarom voelt het toch ook als een overwinning. Een bevrijd gevoel dat Dascha nu krijgt waar ze recht op heeft. Het OM gaat nu doen wat ze op basis van de feiten eerder had moeten doen. Echt onderzoek.” Ook de excuses die zijn aangeboden voor het feit dat de conclusie ’suicide’ te snel is getrokken voelen als rechtvaardigheid voor Graafsma.

Het is inmiddels bijna vier jaar geleden dat de familie het verschikkelijke nieuws omtrent de dood van Dascha te horen kreeg. Zij verliet op 28 november ’s nachts de toenmalige discotheek onder Gooiland. Enkele uren later werd ze tussen Hilversum en Hollandsche Rading aangereden door een trein. ’Zelfdoding’ luidde de conclusie van de politie. ’Verder onderzoek is niet mogelijk’, kreeg de familie te horen.

„Maar het was niet de weg van Dascha om zelfmoord te plegen”, verklaart Graafsma zijn niet aflatende strijd voor verder onderzoek. Camerabeelden, oproepen tot getuigenverklaringen, en aanvullend onderzoek door Team Dascha Onderzoek resulteerden in de loop der jaren tot nieuwe inzichten en mogelijk andere scenario’s. Dit alles sterkte Graafsma in zijn wens tot het opnieuw bekijken van alles wat inmiddels bekend is over die fatale nacht.

„Er komt nog elke keer nieuwe informatie”, heeft Graafsma gemerkt. Of dat ook is gebeurd nadat hij middels een ’bezetting’ van het politiebureau inzage heeft afgedwongen in het complete dossier met alle beschikbare beelden mag hij niet zeggen. „Het is dapper van bepaalde personen binnen de politie en het OM dat zij hun hart hebben durven volgen en het onderzoek nu heropenen”, wil Graafsma wel benadrukken.

Het OM gaat in deze second opinion bekijken of het forensisch onderzoek klopt met de conclusies die eruit zijn getrokken. Daarbij worden ook de bevindingen van patholoog-anatoom Frank van der Goot betrokken, die de familie helpt in hun zoektocht naar wat er die novembernacht is gebeurd. Uiteraard wordt ook het 170 pagina’s tellende onderzoeksrapport van Team Dascha Onderzoek meegenomen. Het is niet zo dat er opnieuw getuigenverhoren - bijvoorbeeld met de vriendinnen met wie Dascha in de disco was - worden gedaan. Al zou dit in een later stadium - als het hernieuwde onderzoek daar aanleiding toe geeft - wel tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Vooruitlopen op de mogelijke uitkomst van het hernieuwd bekijken van alle feiten wil Graafsma niet. „Als straks dezelfde conclusie komt, is die in ieder geval onderbouwd.” Want wat Graafsma betreft is dit wel het laatste hoofdstuk. „Er zit een grens aan. Ik wil mijn gezin niet nog meer schade aan doen. Ze snappen de strijd van de afgelopen vier jaar nu nog beter. Ze hebben ook nooit gezegd ’Pa, hou er nu mee op’. Maar ze hebben wel het contact gemist. Ik heb ook veel van de kleinkinderen gemist. De afgelopen jaren was er weinig meer ruimte dan voor werk en Dascha. Maar hierna is het klaar. Ik heb er nu alles aan gedaan.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.