Consortium aan de slag met Smart City: Hilversum gunt data-project aan zeven partijen

Hilversum

Hilversum gunt de uitvoering van het Smart City-project aan een consortium van zeven partijen: Vodafone Ziggo, ViNotion, Sustainder, Sorama, Esri, Dynniq en Atos.

De komende maanden wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, die de basis gaat vormen van een vijf jaar durende samenwerking tussen gemeente en consortium. Er waren in totaal vijftien consortia geïnteresseerd om aan de slag te gaan met het slimme dataplatform dat het leven in Hilversum een stuk makkelijker en beter moet gaan maken. In de overeenkomst moeten onder meer afspraken worden gemaakt over de publieke toegankelijkheid van de verzamelde informatie en over het waarborgen van de privacy van de Hilversummers. Vooral over dit laatste bestaat behoorlijk wat huiver, zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Wethouder Wimar Jaeger realiseert zich dat: „We gaan aan iets beginnen waar van we niet weten waar het eindigt.”

Smart City draait om het verzamelen, koppelen en analyseren van informatie. Praktisch voorbeeld: als uit verkeersmetingen blijkt dat het op bepaalde wegen erg druk is kunnen per direct de verkeerslichten worden aangepast om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. De gemeente ziet ook mogelijkheden bij het handhaven van de openbare orde. Microfoons zouden geluidsgolven moeten opvangen en zo opstootjes kunnen registreren. Idee is dat de politie dan al langs kan komen voor het echt uit de hand loopt. PvdA-raadslid Femke van Drooge benoemde tijdens de laatste vergadering gevaren voor privacy: „Het kan best zijn dat dat soort gegevens nu niet op personen kunnen worden teruggevoerd, maar wie zegt mij dat dat door de technische vooruitgang over een paar jaar niet anders is?

Hacker

Een op te richten Stadspanel Data met inwoners zou een soort denktank moeten worden voor de ethische aspecten van Smart City. Hier komt een hacker in die continu de veiligheid van het systeem gaat testen. Direct na de zomer wordt hier meer over bekend.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.