Tropenroosters komende dagen weer uit de kast: zelfs de zonnebank gaat dicht

Tropenroosters komende dagen weer uit de kast: zelfs de zonnebank gaat dicht
Hilversum

Het wordt de komende dagen ontzettend warm, het kwik stijgt misschien zelfs tot boven de 35 graden. En dus zijn er voorzorgsmaatregelen genomen.

Het wordt zo heet dat het zelfs de zonnestudio te veel wordt. „Niet te doen joh”, zegt Valerie van Sunday’s Hilversum. „Als het veertig graden wordt, is het hier binnen nog een stukje warmer. Dat trekt niemand, is ook niet meer verantwoord.” En dus heeft de zonnestudio de knoop alvast doorgehakt: dinsdag, woesdag en donderdag tussen twaalf en vijf uur dicht. „Voor het eerst in de historie dat we om zo’n reden dicht gaan.”

De GAD-scheidingsstations in Hilversum, Huizen, Bussum en Weesp gaan woensdag- en donderdagmiddag al om drie uur dicht, anderhalf uur eerder dan normaal. „We vinden het niet verantwoord voor onze mensen om langer open te blijven”, vertelt Pauline Belt van de GAD. De GAD zegt het hitteplan van het RIVM te volgen, waarin wordt geadviseerd lichamelijke inspanning in de middag zo veel als ogelijk te vermijden. „Onze werknemers lopen daar de hele dag in de volle zon met van alles te sjouwen. Ze kunnen natuurlijk af en toe even het kantoortje in, maar als er klanten zijn moeten ze toch naar buiten.” De scheidingsstations van RMN in bijvoorbeeld Baarn en Soest hebben voor zover bekend nog geen tropenrooster uitgeroepen.

Waterwagens

Ook de uitvoerende mensen van de Hilversumse gemeentewerf stoppen woensdag en donderdag een uurtje eerder. In plaats daarvan gaan ze ’s ochtends wel een uur eerder aan de slag. „Verder gaan de waterwagens op pad, om het groen dat het afgelopen plantseizoen nieuw aangeplant is van water te voorzien.” Ook de gemeente Huizen voorziet bomen die het ’het hardst nodig hebben’ van extra water, voor de ambtenaren verandert er echter niets. Baarn, Soest en Wijdemeren activeren vooralsnog nog geen hitteplan. Ook in de BEL-combinatie werkt de buitendienst vooral in de koele ochtenduren, planten krijgen ook hier indien nodig extra water.

Extra water is er niet alleen voor de bomen, maar ook voor de vuilnismannen en -vrouwen in Gooi en Vechtstreek. „De afvalinzameling gaat in principe gewoon volgens schema, maar ze krijge van het bedrijf wel extra water mee voor onderweg. En als de vuilniswagens terugkomen hebben we voor iedereen een ijsje”, verklapt de woordvoerster van de GAD. „Dat hebben ze dan wel verdiend.”

Extra ijs is dan weer niet nodig bij Kings IJs en Friet Café aan de Emmastraat in Hilversum. „Als het heel warm is zoals de komende dagen trekt iedereen naar de plassen. Dan is het overdag hartstikke rustig in de zaak”, vertelt Stefan van Kings. Er is dan ook geen extra ijs ingekocht. „De airco moet wel vol aan.”

Bij kinderopvangorganisatie BINK geldt de komende dagen een hitteprotocol. Zo wordt er op het heetst van dag, tussen 12.00 en 15.00 uur in ieder geval niet in de volle zon gespeeld. „Eventuele activiteiten worden ook aangepast vanwege de warmte”, zo laat een woordvoerder weten.

Terrassen

De ondernemers uit Huizen die deelnemen aan het horecaconvenant mogen hun terras zaterdag een uur langer openhouden. Een woordvoerder van de gemeente: „Dat mag bij temperaturen boven de 27 graden.” Bij tien terrassen kun je daarom tot 01.00 uur blijven zitten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie