Premium

Wonderfeel; zelfs de vogels lijken hun adem even in te houden

1/2
’s-Graveland

Buitenplaats Schaep en Burgh is traditiegetrouw het decor voor het klassieke muziekfestival Wonderfeel dat afgelopen weekeinde plaatsvond. Waar normaal de wandelaars lopen, stroomt het nu vol met liefhebbers van klassieke muziek. Het is dan ook een ander festival dan mensen wellicht gewend zijn. In plaats van drukte, jongeren en keiharde muziek, lijkt rust hier het centrale thema.

Verspreid over het landgoed staan zeven podia, ieder met een eigen muzikaal karakter. Een van de laatste podia is het Weeshuis van de hits. Het podium zelf staat onder een tent. Rondom het podium vind je een barretje, een shoarmatent en zelfs een heuse fromagerie. Aan een van de biertafels onder de tent zit George Mutsaerts, initiatiefnemer van Wonderfeel. „Hier bij Weeshuis van de hits klinkt de muziek waarvan je denkt: dat heb ik eerder gehoord. Ik noem het altijd het comfort van de herkenning”, vertelt hij. „Maar even verderop staat bijvoorbeeld het podium Ongehoord. Nieuwe noten en ensembles die bij elkaar gebracht worden. Ook dat is schitterend. De bezoekers maken hun eigen muzikale route.”

Perfecte harmonie

De bezoekers liggen zondag op kleedjes in het gras, zitten op stoeltjes of schuilen voor de zon onder een van de schaduwdoeken. Ondertussen begint het optreden van Hans Minnaar & Dudok Quartet. Het geroezemoes van het publiek stopt en het lijkt zelfs alsof ook de vogeltjes even hun adem inhouden. Mens en natuur in perfecte harmonie, precies zoals Wonderfeel bedoeld is.

Een van de bezoekers is Margriet Lijfelt met haar man Hendrik. Ze zijn er voor de vijfde keer. „Ik vind het ieder jaar weer prachtig”, begint Lijfelt. „De muziek, de sfeer en de mensen. En als het zonnetje dan ook nog eens meewerkt zoals vandaag, dan is het helemaal feest natuurlijk.” Het echtpaar zit op zelf meegebrachte stoeltjes en haalt een fles water uit de tas. „We zorgen ervoor dat we gehydrateerd blijven. Maar de wijn en hapjes halen we hier bij een van de foodtrucks”, zegt ze lachend.

Bij Wonderfeel staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat blijkt onder andere uit de verkoop van compost bij podium ’Het Veld’. Vrijwilligers en klassieke muziekliefhebbers Anna (30) en Linde (24) staan achter het tafeltje. „De compost is gemaakt van de bekertjes en bordjes van gisteren. Het is in de 24-uurscompostmachine geweest en zo kun je het thuis gebruiken voor de plantjes. Dan neem je je eigen stukje Wonderfeel mee naar huis”, vertelt Anna. Beide dames zijn voor het eerst vrijwilliger hier. „Het is echt heel leuk! We staan hier het hele weekend en rouleren qua taak. Zo krijg je heel veel van het festival mee.”

Op de hele buitenplaats zijn mensen aan het genieten van de muziek, zon, natuur en de sfeer. Maar misschien waren ze ook wel gewoon aan het uitrusten, want als je naar huis gaat weet je een ding zeker: niet alleen je zintuigen zijn geprikkeld door de prachtige muziek. Je hebt ook met gemak je dagelijkse 10.000 stappen behaald.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.