In 60 seconden: Lekkere wijven stop

Marco van Basten - nog in het begin van zijn voetbalcarrière - verkondigde ooit in een interview met Playboy dat hij alleen de deur openhield voor ’lekkere wijven’. Ook liet hij zijn vriendin met z’n voetbaltas zeulen. Daar mocht je toen nog om lachen en bovendien herkenden veel mannen zich wel in het lekkere-wijven-statement van Marco van Basten. Mannen doen net wat meer voor een leuke vrouw, het is waar.

Zelf heb ik me weleens betrapt op wat ik nu maar even de ’lekkere-wijven-stop’ zal noemen: je komt aanrijden in je auto, er staat een mooi meisje, dat met haar fiets wil oversteken. Je remt (ik, ik, ik, ik rem, niet anderen erbij betrekken!) terwijl je eigenlijk voorrang hebt en als beloning krijg je een glimlachje of een vrolijk handgebaartje van het fietsmeisje.

Niet omdat de nieuwste feministische golf me aan het denken heeft gezet, of de social justice warriors, maar ik ben opgehouden met de lekkere-wijven-stop. Als ik in een goed humeur ben, stop ik voor iedereen. Laatst nog voor een lelijke ouwe vent met een hondje. En voor een paar schooljongens, van die gastjes die hun blikjes Red Bull en hun chipszakken gewoon op straat flikkeren. Zelfs voor hen ben ik gestopt.

Ben met die lekkere-wijven-stop, bedenk ik me al schrijvend, opgehouden toen kassameisjes me begonnen te vousvoyeren. Toen merkte ik: ze zien me als een ouwe man. Prima, kwestie van accepteren en verder leven.

Voor iedereen af en toe eens stoppen is onthaastend en maakt de samenleving een tikkie minder grimmig. En als er eens een mooie vrouw voorrang van me krijgt, is dat puur toeval, geen willekeur. Ik zweer het.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.