Openwaterzwemmers met Weertman en Van Rouwendaal zevende in teamwedstrijd WK

Openwaterzwemmers met Weertman en Van Rouwendaal zevende in teamwedstrijd WK
5 kilometer voor gemengde teams op WK in Yeosu: Raul Santiago Betancor van Spanje zwemt aan kop.
© EPA
YEOSU

De Nederlandse openwaterzwemmers hebben bij de WK in Zuid-Korea ook in de landenwedstrijd voor gemengde teams niet kunnen meedoen om de medailles.

Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal (geboren in Baarn en opgroeide in Soest), Pepijn Smits en Ferry Weertman uit Naarden eindigden na 5 kilometer voor de kust van Yeosu op de zevende plaats. In dezelfde samenstelling en in dezelfde volgorde pakte Oranje vorig jaar in Glasgow de Europese titel.

"Het blijkt maar weer dat niets zeker is in dit tactische steekspel", zei slotzwemmer Weertman, die eerder deze week als titelverdediger op de 10 kilometer ook al naast de medailles greep (zevende). "Ik wilde natuurlijk wel naar voren, maar Marc-Antoine werkte niet mee om een goede 'pace' te zwemmen."

Hij doelde daarmee op de Franse slotzwemmer Marc-Antoine Olivier, die als zesde aantikte.

Lees ook: Ferry Weertman uit Naarden kan WK-titel niet behouden, maar heeft ticket voor Tokio [video]

De wereldtitel ging naar Duitsland, waarbij Rob Muffels de laatste 1250 meter voor zijn rekening nam. De partner van Van Rouwendaal was in de eindsprint net iets sneller dan de Italiaan Gregorio Paltrinieri (tweede) en de Amerikaan Michael Brinegar (derde). Weertman tikte bijna 40 seconden later aan.

De wereldkampioen van Boedapest 2017 kwalificeerde zich op de 10 kilometer wel voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Ook Van Rouwendaal mag volgend jaar in Tokio haar titel verdedigen.

De olympisch kampioene van Rio 2016 eindigde op de 10 kilometer als tiende, precies genoeg voor kwalificatie. Op de niet-olympische 5 kilometer werd Van Rouwendaal elfde. De Baarnse staat ook op de startlijst voor de 25 kilometer van vrijdag.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Keuze van de redactie