Sfeer opperbest bij Jumbo-Visma: ’Succes vreet en geeft energie’ [interactieve kaart, video]

Sfeer opperbest bij Jumbo-Visma: ’Succes vreet en geeft energie’ [interactieve kaart, video]
Feest bij Jumbo-Visma na de ritzege van Wout van Aert (rechts) op maandag.
© foto EPA
Albi

Het is zo’n typisch Tour de France-hotelletje waar Jumbo-Visma tijdens de eerste rustdag vertoeft. Personeel drentelt onrustig heen en weer om het de renners naar de zin te maken, terwijl de temperatuur de 35 graden aantikt. Zweet druppelt van de voorhoofden van Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk in de Madurodam-ontbijtzaal, die voor de gelegenheid is omgetoverd tot een ruimte om de media te woord te staan.

Groenewegen zoekt verfrissing naast de mobiele airco die op volle toeren draait, maar met twee dagen de gele trui (Mike Teunissen) en vier ritzeges (Teunissen, ploegentijdrit, Groenewegen, Wout van Aert) op zak klaagt er niemand in het snikhete Albi.

Er worden veel grapjes gemaakt. ,,Of het nog lang onrustig was bij ons op de kamer?’’, herhaalt Kruijswijk de vraag, terwijl hij opzij kijkt naar ’roomie’ Van Aert.

,,Wout bleef maar filmpjes afspelen van zijn prachtige sprintzege in Albi. Om drie uur ’s nachts heb ik moeten vragen of hij zijn telefoon wilde opbergen’’, aldus de Brabander gekscherend. ,,Nee, we hebben nog even wat gepraat en zijn vrij snel in slaap gevallen, het was een slopende rit.’’

Voor de Nederlandse ploeg is het de eerste tien dagen vooral hosanna. Aan de andere kant hebben alle successen energie gevreten, dat kan niet anders. En iedereen weet dat de eerste tien dagen van deze Tour de France een spreekwoordelijk ’makkie’ is bij wat er nog moet gaan komen. De eerste serieuze bergen doemen pas woensdag op.

,,Natuurlijk heeft het allemaal energie en kracht gekost, maar het geeft ook energie en kracht als je zoveel succes hebt’’, zegt ploegleider Grischa Niermann. ,,Je merkt ook aan alles dat het een team is, iedereen gunt elkaar wat. We krijgen in rit 11 nog een sprint met kansen voor Dylan en daarna is gaat de focus voorlopig volledig over naar Steven met oog op de Pyreneeën.’’

Weinig extra werk

Diens meesterknechten Laurens de Plus en George Bennett hebben de afgelopen tien dagen nog weinig extra werk hoeven leveren. En dan is er de rol van alleskunner Van Aert, die wellicht nog iets voor de rossige Brabander kan betekenen.

De vraag is wel of de 24-jarige revelatie ook nog in het tweede deel van deze Tour zijn mannetje staat. Niemand weet immers hoe de veldrijder een ronde van drie weken verteert. ,,Wout heeft veel gedaan in die eerste tien dagen, maar dat is echt een heel sterke knul. Ik verwacht niet dat hij de laatste week opgebrand is’’, zegt Niermann stellig.

De vraag die overblijft of Jumbo-Visma sterk genoeg is om het op te nemen tegen ploegen als Team Ineos (Geraint Thomas en Egan Bernal), Movistar (Nairo Quintana en Mikel Landa) en Groupama FDJ (Thibaut Pinot) die allen hun Tour-ploeg puur en alleen maar hebben afgesteld op een klassement.

,,De druk ligt vooral bij Ineos, het is aan hen om te controleren. Wij hebben geen team zoals zij voor in de bergen’’, weet Kruijswijk die de voordelen van een ploeg, die zoals Jumbo-Visma ook sprinter Groenewegen bij zich heeft, uitlegt.

,,Dat je zo start als wij geeft natuurlijk een enorme boost, maar er is nog meer. Wij hebben elke dag een doel gehad om op te focussen. De ritten die we met Dylan voor de sprint gingen, zijn we bezig om als ploeg zo goed mogelijk aan de streep te komen. Ik profiteer op die momenten ook van het werk dat onze mannen leveren en zit dan ook uit de wind. Voor mij heeft het allemaal geen extra energie gekost, ik heb alleen maar voordeel gehad.’’

Dat Kruijswijk zijn zinnen heeft gezet op een podiumplek is een publiek geheim. Kan hij ook de Tour winnen? ,,Dat lijkt me te hoog gegrepen’’, geeft Niermann ruiterlijk toe.

,,Hij is heel goed in vorm, zoals heel de ploeg, maar om het op te nemen tegen Ineos is toch wat anders. En die ploeg heeft met Thomas en Bernal twee topfavorieten. Ik ga er geen plaats op plakken, maar ik weet wel dat Stevie heel erg ver kan komen.’’

Meer nieuws uit Sport

Keuze van de redactie