Premium

Gooise Meren wil geen fietspad meer over Landgoed Nieuw Cruysbergen; ’Rust niet verstoren’

Gooise Meren wil geen fietspad meer over Landgoed Nieuw Cruysbergen; ’Rust niet verstoren’
Gebruik van het fietspad zou de rust van reeën kunnen verstoren.
Gooise Meren

De recreatieve fietsverbinding tussen de Nieuwe ’s-Gravelandseweg en de Hilversumse meentweg over Landgoed Nieuw Cruysbergen in Bussum komt er toch niet.

De gemeente Gooise Meren ziet er vanaf, omdat de verbinding de natuur rond het landgoed te veel zou verstoren.

Het besluit komt vlak nadat het beheer van de natuur op Nieuw Cruysbergen is overgedragen aan het Goois Natuurreservaat. Hiertoe was in 2017 al besloten, maar de daadwerkelijke overdracht vond begin deze maand pas plaats. In 2017 waren er volgens wethouder Barbara Boudewijnse nog te veel losse eindjes voor GNR om het beheer over te nemen. Uitzondering is overigens de bestrijding van de Japanse duizendknoop, dat blijft een zaak van de gemeente, net als het onderhoud van de wegen en de bermen.

GNR is vanaf het begin tegen een openbaar fietspad over het landgoed geweest. De gemeente is nu ook teruggekomen op haar besluit. Een typisch gevalletje van voortschrijdend inzicht, aldus Boudewijnse.

Reeën

Belangrijkste reden is dat het fietspad niet aansluit op bestaande recreatieve verbindingen van GNR. Daardoor zou het, ook gezien de ligging van scholen en werklocaties rond het landgoed, toch meer een dagelijkse woon-werkverbinding worden. Boudewijnse: ,,Dat moeten we niet willen op een plek die toch vooral bedoeld is als rustgebied voor reeën, dassen en andere kleine zoogdieren.”

Bijkomend probleem is dat de kosten voor de aanleg van het fietspad hoger uitpakken dan eerder begroot. Het nog beschikbare budget voor het project Nieuw Cruysbergen is daarvoor niet toereikend. Het afgelopen jaar is hieruit onder andere ook het opruimen van achtergebleven (bouw)rotzooi betaald om het gebied zo netjes mogelijk over te dragen aan GNR.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.