Paula Brunsveld van Hulten belicht in Laren de Japanse bezetting en de dekolonisatie van Indonesië

Paula Brunsveld van Hulten belicht in Laren de Japanse bezetting en de dekolonisatie van Indonesië
Japanse militairen in Indonesië in de periode na de capitulatie. Exacte plaats en datum zijn onbekend.
Laren

In het Brinkhuis in Laren wordt op een bijzondere manier stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Schrijfster Paula Brunsveld van Hulten (Surabaya 1948) belicht op 15 augustus, de dag waarop Japan in 1945 capituleerde, onder meer de Japanse bezetting van Indonesië, de dekolonisatie en de verhuizing van Nederlanders met een Indische achtergrond naar het ’vaderland’ waar velen nooit eerder waren geweest.

Brunsveld van Hulten publiceerde daarover eind vorig jaar een boek in fictievorm: ’Het onbeloofde land’ (uitgeverij Elikser). De lezer volgt het levenspad van een op Java geboren blond meisje met gemengd Nederlands en Indisch bloed dat als 14-jarige met haar moeder naar Nederland moet vertrekken omdat de Republiek Indonesië ze niet meer pruimt. Het boek is niet autobiografisch, al vertoont de hoofdpersoon enkele sterke overeenkomsten met de auteur.

Paula Brunsveld van Hulten is het oudste kind van twee Nederlandse, maar op Java geboren ouders. In de oorlog zaten haar ouders in Japanse interneringskampen. Saillant detail over de schrijfster zelf: ze werd geboren op 19 december 1948, de dag waarop de veldtocht begon die in Nederland bekend staat als de tweede politionele actie en in Indinesië als ’Agresi Kedua’.

Bijzonder aan het gezin van advocaat Brunsveld van Hulten was dat het na de soevereiniteitsoverdracht (december 1949) in Indonesië bleef en in 1957 de Nederlandse nationaliteit verruilde voor de Indonesische. Op school zong de jonge Paula elke maandagochtend tijdens het hijsen van de rood-witte vlag uit volle borst het volkslied ’Indonesia Raya’ mee.

Doordat Nederland, minister Joseph Luns voorop, hardnekkig bleef vasthouden aan Nieuw-Guinea werd echter alles anders. Het gezin Brunsveld, blank en voorheen Nederlands, werd beschouwd als ’de vijand’ en zag zich eind 1961 gedwongen uit te wijken naar Nederland - het onbeloofde land - en hun oude nationaliteit weer aan te nemen.

De lezing van de schrijfter waaiert overigens breder uit en heet niet voor niets ’Van VOC tot Indonesië in de 21e eeuw’. Wel ligt de nadruk op de Japanse bezetting, de dekolonisatie en de verhuizing naar Nederland.

De bijeenkomst in het Brinkhuis op donderdag 15 augustus begint om 15.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Toegang gratis. Belangstellenden kunnen zich tot 1 augustus aanmelden via het emailadres

onbeloofdelandbrinkhuis@xs4all.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie