De Kijk van Kastermans: Winter Wonderland in Hilversum was een spookstad

De meeste ondernemers hadden hun ’blokhut’ - er stonden er twintig - op de kerstmarkt al verlaten.

Medio december 1999 riep de toenmalige burgemeester Ernst Bakker van Hilversum in een uitzending van RTL Live heel Nederland op om naar de kerstmarkt en de ijsbaan van het Winter Wonderland voor Gooiland te komen.

De grote toeloop waarop de burgervader had gehoopt bleef echter uit. Vandaar de wat troosteloze foto in de krant van 24 december en de kop ’Winter Wonderland is een spookstad’. De meeste ondernemers hadden hun ’blokhut’ - er stonden er twintig - op de kerstmarkt al verlaten. Een van de achterblijvers verzuchtte: ’Dit nooit meer!’.

Slechts drie ’diehards’ hielden het vol, onder wie Goos Baas. Die reed dagelijks vanuit Friesland naar het Gooilandplein om daar kunstkerstbomen, kransen en bloemen aan de zeer spaarzame man te brengen.

Topdag

Op een topdag verdiende Goos 160 gulden. ’Een tegenvaller? Dat is wel heel zacht uitgedrukt!’ De andere twee overblijvers waren de Limburgse oliebollenbakker Erik Verwijk en standhouder Sven Kaldenbach uit de kop van Noord-Holland. Volgens de ondernemers was het sinds de feestelijke opening op 10 december stil gebleven. Alleen de ijsbaan trok nog wat bezoekers. De meeste standhouders vertrokken. De drie ondernemers bleven. Uit collegialiteit. Daarvoor moesten ze wel geld bijleggen. Minimaal vijf mille, schatte de kunstkerstbomenverkoper.

Huilend

Organisator Arnold Jansen van het bureau A&F zou volgens het drietal regelmatig huilend en met zijn handen in het haar door zijn Winter Wonderland zijn gelopen. Hij had de organisatie van het evenement vier weken voor de opening overgenomen van een collega, die maar dertien blokhutten kon leveren.

Een misinvestering, gaf de Almeerder desgevraagd toe. ’Doordat we zo laat zijn begonnen, konden we, op een paar na, alleen slechte kooplui krijgen. Kooplieden die afhaken bij slecht weer en een lage opkomst.’

De olieballenbakker bleef nog tot en met oudjaarsdag. De andere twee waren die vrijdag 24 december voor het laatst present. Zij probeerden elders in het land de bittere nasmaak van Hilversum weg te spoelen. ’Mij krijg je niet klein’, meldde Baas strijdlustig. ’Al ben ik dit jaar niet écht in de kerststemming’.

Een signeersessie in een boekhandel.
© Foto’s Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Hierboven het nieuwe zoekplaatje: een signeersessie in een boekhandel.

Helpen bij dit zoekplaatje kan via kastermans@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.