Premium

Arena Games: jonge talenten ontmoeten hun helden en een weerzien tussen ’oude bekenden’

Arena Games: jonge talenten ontmoeten hun helden en een weerzien tussen ’oude bekenden’
Jong en oud ontmoetten elkaar tijdens de 23ste editie van de Klaverblad Arena Games.
© Illustratie GAC
Atletiek

„Wie dat is? Solomon Bockarie, één van de snelste sprinters van Nederland. En ook nog eens mijn grote held.”

Gewapend met een fototoestel snelt de 11-jarig Youri van der Linden over het terrein van de Gooische Atletiek Club. Zoals hij eerder op de dag op de baan zijn leeftijdsgenootjes al de hielen liet zien op de 60 meter en de 60 meter horden, bij de jeugdwedstrijd van de Arena Games. De A2-pupil geldt als één van de grote talenten van de Hilversumse atletiekvereniging. „Ik train vier keer per week en wil vooral op de sprint heel goed worden. Ik hoop hier ook ooit in de ’grote’ wedstrijd te lopen.”

Bockarie (32) komt zelf niet in actie in Hilversum. „Ik ben herstellende van een slijmbeursontsteking in mijn linkerknie”, vertelt de in Sierra Leone geboren atleet, die sinds 2015 voor Nederland uitkomt. „Ik denk dat het nog een week of drie, vier duurt, maar ga niet overhaasten. Dit seizoen is leuk, maar volgend jaar wordt écht belangrijk. Ik wil pieken op de Olympische Spelen in Tokio, daar moet alles voor wijken. Wat mij hier vandaag brengt? Ik kom wat ’oude bekenden’ opzoeken. Jongens uit Zambia en Suriname waarmee ik regelmatig train als ze hier zijn.”

Een weerzien is er ook met Femi Ogunode, tegen wie hij het bij internationale wedstrijden regelmatig opnam. De geboren Nigeriaan loopt in de serie van de 100 meter op zijn dooie akkertje naar 10,37 seconden, een tijd waarbij de rest van het veld niet eens in de buurt komt. Ook niet in de finale, die Ogunode laat schieten. „Die 100 was een opwarmertje voor de 400 meter. Mijn PR staat op 9,91, maar ik ben vooral een 200 meter-specialist. We zijn op een Europese tour. Roemenië, Spanje, Duitsland. Ik kom graag in Nederland. Ik heb veel getraind met Churandy Martina, een goede vriend. And a funny guy. Ik hou van die man.”

Dat de veelvoudig Aziatisch kampioen, die ook al deelnam aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, voor Qatar uitkomt is geen toeval. „Ze zijn daar heel ambitieus. Ze hebben het WK atletiek al binnengehaald en willen graag de Spelen organiseren. De faciliteiten zijn perfect, alles wordt tot in de puntjes geregeld. Heel anders dan in Nigeria, waar veel corruptie is. Of ik ooit in Qatar geweest ben?” Met een brede grijns: „Nee, dat niet.”

Met zijn tijd maakt hij ook indruk op de lokale jeugd. Carmen, Sophie, Noor en Evie ontfermen zich over de mandjes met spullen van de atleten en zijn tussen de bedrijven door op handtekeningenjacht. Door de regen is de verzameling krabbels op hun GAC-petten echter tot één triest ogende zwarte vlek verworden. ,,Ik weet niet precies wie ze zijn, maar ze zijn vast heel goed’’, verkondigt eerstgenoemde met stalen gezicht.

Meer nieuws uit Sport Regionaal