Premium

Mooie prestaties, maar de échte uitschieter ontbreekt helaas tijdens de 23ste editie van de Arena Games

Mooie prestaties, maar de échte uitschieter ontbreekt helaas tijdens de 23ste editie van de Arena Games
Carlijn ter Laak eindigt na een vlucht van 5,86 meter met haar achterste in het zand, goed voor plek twee bij het verspringen.
© Foto Studio KASTERMANS/Leon Dakkus
Atletiek

Totaal gebroken komt Cas Lutz na zijn drie kilometer in de B-groep als vierde over de streep. Het waren hectische tijden voor de atleet van GAC, die verantwoordelijk is voor het deelnemersveld bij de Arena Games. ,,Laten we het erop houden dat mijn voorbereiding op deze race niet helemaal optimaal was’’, lacht de naar adem happende Hilversummer zijn tanden bloot.

De 23ste editie van de Arena Games betekende voor Lutz zijn vuurdoop als ’atletenmanager’. Vorig jaar liep hij al mee onder de vleugels van Arjan van Harn, de voorzitter van het organisatiecomité, die na jaren trouwe dienst stopt en wordt opgevolgd door Casper Bruins. ,,Ik ben deze week ook nog eens begonnen met een nieuwe baan, dus het was wel een hectische tijd, ja. Er komt heel wat bij kijken. Je moet duidelijke afspraken maken met managers, zorgen dat alles goed geregeld is. We hadden ook nog wat atleten die opgehaald moest worden op Schiphol en ergens ondergebracht moesten worden. Dat soort zaken.’’

Streep door de rekening zijn de late afmeldingen van de Zuid-Afrikaan Ryan Mphalele, die vorig jaar op de 3000 meter in een razend snelle tijd van 7:53,96 minuten het zeventien jaar oude baanrecord van Kamiel Maase uit de boeken liep, en Lisanne Schol. De speerwerpster is sinds kort nationaal recordhoudster (60,92 meter) en wilde in Hilversum een poging doen om de WK-limiet van 61,50 meter te halen. Een meniscusblessure speelt de Amstelveense echter parten. Meevaller is dan weer het ’aan komen waaien’ van een delegatie topatleten die uitkomt onder de vlag van Qatar. Indrukwekkend is de 100 meter van Femi Ogunode in de tweede serie. De geboren Nigeriaan gebruikt de korte sprint slechts als opwarmertje voor de 400 meter, waarin hij de winst (in een snelle 46,59 seconden) echter aan de Zambiaan Daniel Mbewe moet laten. Ook de 3000 meter van Ogunode’s ’landgenoot’ Yaser Salem Bagharab - afkomstig uit Jemen - mag er zijn. In een tijd van 7:58,19 blijft hij weliswaar een dikke vier seconden boven het jonge baanrecord van Mphalele, maar gezien de omstandigheden is dat niet zo verwonderlijk. ,,De échte uitschieters ontbreken misschien, maar dat is met dit weer ook niet zo gek’’, doelt Lutz, die er in de B-groep bijna veertig seconden langer over doet dan Salem Bagharab, op de aanhoudend lichte regen en wat lagere temperatuur.

Op gepaste afstand van de winnaar doet ook Tim Verbaandert van zich spreken. De jonge Brabander (18) blijft met een persoonlijk record van 8:16,78 onder de limiet voor het EK onder 20 jaar, over twee weken in het Zweedse Boras. Het levert hem de prijs voor de beste dagprestatie op. Bij de vrouwen gaat die eer naar polsstokhoogspringster Killiana Heijmans, die met 4,26 meter desondanks ver verwijderd blijft van haar beste prestatie ooit, die sinds kort op een hoogte van 4,51 meter ligt. ,,De omstandigheden waren niet ideaal’’, claimt ook de 22-jarige atlete van het Rotterdamse PAC, bepakt met bossen bloemen. ,,Maar voor mij was dit een prima trainingswedstrijd richting het EK onder 23 (dat komende donderdag in het Zweedse Gävle van start gaat, RT). Ik vertrek dinsdag. Dat zou wel een heel mooi podium zijn om eindelijk over die 4,56 meter te springen. Dat is niet alleen een evenaring van het Nederlands record van Femke Pluijm, maar ook precies de limiet voor het WK voor senioren in Doha, van eind september. Ik heb al wat pogingen op die hoogte gedaan en was er al een paar keer dichtbij. Het zit er zeker in.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal