De Kijk van Kastermans: akkerbouwer sjokt met Goedelieve door de vesting van Naarden

Op het lijf van de ezel zaten lichtjes op batterijen.
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

,,Aangezien deze heer het boekje van het Zuiderzeepad om zijn nek heeft hangen, zal hij ongetwijfeld richting Hilversum-Blaricum hebben gelopen”, reageert Anja Buijtenhek op de foto van vorige week. ,,Hartelijke groeten van ook een wandelaar.”

Buijtenhek stuurt wat plaatjes van het boekje mee, de cover en twee kaartjes uit het binnenwerk. „Wandelen rond het gouden hart van Nederland’, luidt de officiële titel van het boekje. Het gaat om de achtste etappe (Enkhuizen-Stavoren via Amsterdam: 400 kilometer) van het lange-afstand wandelpad (LAW). Op een van de gemailde kaartjes is te zien dat de wandelroute dwars de vesting van Naarden slingert. Vanaf de Oostdijk naar het Vestingpad, en via de Korte Bedekteweg en de Burgemeester M.P. van Wettumweg de vesting in, om die - na een flinke slinger - via de Amsterdamsestraatweg weer te verlaten (richting Naarderbos). En vice versa natuurlijk. De in totaal negen etappes van het Zuiderzeepad zijn op internet te vinden, onder meer op www.wandelnet.nl.

Ivoorkust

Bladerend door de krant van een kleine twintig jaar geleden, kom je op 12 januari 2000 een (iets andere) foto van de ezelwandelaar tegen. Het blijkt te gaan om Pierre à Campo die indertijd met zijn ezel Goedelieve een voettocht van 3000 kilometer door Nederland maakte. Hij hoopte met de tocht zeventig- à tachtigduizend gulden bijeen te krijgen voor het Lilianefonds, dat het geld wilde gebruiken voor een project voor gehandicapte kinderen in Ivoorkust.

Natuurmens

Achter Pierre à Campo ging een akkerbouwer uit Zeewolde schuil, een fervent natuurmens en langeafstandsloper. Eerder liep hij al het Pieterpad en naar Rome. Hij had kennisgemaakt met Jack Plaisir, oud-rector van het Hilversumse Comenius College, die voor een school in Zimbabwe een gesponsorde voettocht naar Rome had gemaakt. En met Ignace Brekelmans, oud-medewerker Mensen in Nood en oprichter van het Lilianefonds, die ervaring had met voettochten met een ezel.

Gibraltar

Na een al in Spanje afgebroken tocht van Gibraltar naar Zeewolde ten bate van het Lilianefonds, besloot hij eind 1999 in Nederland te gaan wandelen. Voordat hij in Naarden Vesting arriveerde had hij al het Twentepad en een deel van het Zuiderzeepad gelopen. Op zijn programma stonden verder - met gemiddeld zo’n 25 kilometer per dag - nog het Friese Kustpad, Pieterpad, Pelgrimspad en Drenthepad. Goedelieve sjokte elke dag trouw mee, beladen met pakken voer, wortels en kleding. Op het lijf van de ezel zaten lichtjes op batterijen. ,,Voor het geval ik nog geen slaapplaats heb gevonden”, verklaarde Pierre à Campo. ,,Goedelieve kan in het donker zo overreden worden.’

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Het plein voor de St. Vituskerk in Hilversum in ’winterse’ sferen. Wanneer en bij welk evenement is deze foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via kastermans@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.