Premium

Miljoenen extra voor techniekonderwijs, vier Gooise vmbo-scholen aan de slag met ’Slobsubsidie’

Vier Gooise vmbo-scholen krijgen gezamenlijk bijna 4,5 miljoen euro van het Rijk om hun techniekonderwijs te verbeteren.

Dat maakte het ministerie van Onderwijs gisteren bekend. Minister Slob wijst in totaal 231 miljoen euro toe aan 45 projecten om het techniekonderwijs te versterken. Slob: ,,De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel. Daarom hebben vmbo-scholen, mbo’s en het bedrijfsleven samen plannen gemaakt. De ambitie die daar uit spreekt is geweldig.’’

In het Gooi werken de Gooise Scholenfederatie (De Brink, Laren), het Wellantcollege (Naarden), Alberdingk Thijm Scholen (Mediaschool Groot Goylant, Hilversum) en CVO 't Gooi (Hilfertsheem College, Hilversum) samen om het techniekonderwijs aantrekkelijker te maken. In Noord-Holland krijgen naast het project in het Gooi nog zeven plannen een miljoenenbijdrage uit de overheidspotje Sterk Techniekonderwijs. In totaal werden in heel het land 78 projectplannen ingediend. De indieners van 33 projecten die nog geen goedkeuring kregen, hebben tot 1 oktober de tijd om hun plannen te verbeteren. In veel gevallen was de samenwerking nog niet voldoende ontwikkeld.

De plannen verschillen erg per aanvraag. Waar in de ene regio een nieuwe gezamenlijke technieklocatie wordt ontwikkeld, kiest een andere regio ervoor om vmbo-leerlingen praktijklessen te laten volgen bij bedrijven. Veel regio’s gaan ook op basisscholen aan de slag om leerlingen kennis te laten maken met techniek en technologie.

Raymond Kok van College De Brink zei eerder: ,,Het techniekonderwijs moet af van dat stoffige imago. Denk aan vakken als robotica of gamedesign.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.