Bouw start; zorgwoningen Hoogerlust volgend jaar zomer klaar voor mensen met dementie

Bouw start; zorgwoningen Hoogerlust volgend jaar zomer klaar voor mensen met dementie
De twee woonhuizen zijn langgerekt, een knipoog naar de voormalige schuur op het terrein.
© Impressie Vrijborg
Muiden

De bouw van twee woonhuizen voor ouderen met dementie in Muiden start woensdag 26 juni.

De twee woonhuizen, met elk twintig appartementen, worden gebouwd op Zorglandgoed Hoogerlust aan de Weesperbinnenweg. Geen saaie blokkendozen, maar twee langgerekte woonhuizen van twee lagen. Het ontwerp is een knipoog naar de schuur die hier in het verleden stond.

De appartementen worden gebouwd vanuit VOF Hoogerlust in opdracht van zorgaanbieder Wonen bij September. Projectontwikkelaar Vrijborg hoopte dit voorjaar al met de bouw te kunnen beginnen, maar er waren toch een paar aanpassingen aan het ontwerp nodig. Zo moesten onder mee de dakkapellen anders gepositioneerd worden. Afgelopen mei werd de benodigde omgevingsvergunning uiteindelijk verstrekt.

Alle bewoners krijgen een woon-slaapgedeelte met een eigen badkamer. Op de begane grond komen de gezamenlijke woonkamers en een leefkeuken. Om de twee woonhuizen heen komt een tuin waar bewoners lekker kunnen zitten, maar die ze, als ze dat willen, ook mede kunnen onderhouden.

De bouw neemt ongeveer een jaar in beslag. De veertig ouderen met dementie die er vanaf 2020 komen wonen, vinden zowel rust als activiteiten op het zorglandgoed. Hier bevinden zich namelijk ook zorgboerderij Hoogerlust, volkstuinencomplex de Westbatterij en de monumentale Vechthoeve, beter bekend als het Pippi Langkoushuis, die nu verbouwd wordt tot restaurant met terras aan de Vecht. Ook komt er nog een landwinkel en laarzenpad. Het is de bedoeling dat er tussen de onderdelen interactie ontstaat, wat moet bijdragen aan het alert houden van de mensen met dementie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie