'Verloren meesterwerk' Caravaggio al verkocht

'Verloren meesterwerk' Caravaggio al verkocht
Toulouse

Een schilderij dat een "verloren gewaand meesterwerk" van de Italiaan Caravaggio zou zijn, is onderhands verkocht voordat het onder de hamer zou komen. De veiling van "Judith en Holofernes" stond donderdag op het programma. De prijs is niet bekendgemaakt.

Het doek werd in goede staat gevonden onder een oude matras op de zolder van een huis in de Zuid-Franse stad Toulouse. De Franse kunstkenner Eric Turquin, een autoriteit op het gebied van oude meesters, zette zijn reputatie op het spel door het werk toe te schrijven aan Caravaggio. Hij schatte de waarde op 100 tot 150 miljoen euro.

Verscheidene Italiaanse specialisten spraken hun twijfel uit over de echtheid van het schilderij uit 1606. Dat verbeeldt een afschuwelijk Bijbels tafereel van de mooie Joodse weduwe Judith, die een slapende Assyrische generaal onthoofdt. In Italië hangt een andere versie van deze Caravaggio.

Veilingmeester Marc Labarbe, die het doek vijf jaar geleden ontdekte toen hem gevraagd werd wat oud spul dat op zolder lag te taxeren, wilde niet vertellen wie de koper is en wat die heeft betaald. Hij zei slechts dat het om een buitenlandse verzamelaar gaat die "nauwe banden heeft met een belangrijk museum". De eigenaar accepteerde het bod mede om die reden.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie