Jaar celstraf geëist tegen belangrijk lid van Baarnse ’tandenstokersbende’

Jaar celstraf geëist tegen belangrijk lid van Baarnse ’tandenstokersbende’
Baarn

Tegen de 19-jarige Imad A. uit Baarn is dinsdag in de rechtbank in Utrecht een jaar cel geëist waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens het OM is A. een belangrijk lid van de criminele inbrekersbende uit Baarn. Ook zou A. zelf hebben meegedaan aan twee inbraken.

Imad A. werd een jaar geleden in Maarn met drie medeverdachten op heterdaad betrapt. Ze hadden bij een bejaarde vrouw ingebroken. A. gaf toe dat hij in Maarn op de uitkijk heeft gestaan. Maar volgens de officier van justitie was A. tijdens de inbraak in Maarn in die woning. De politie vond het DNA van de verschillende verdachten op de tandenstokers die bij de inbraken werden gebruikt.

De Baarnse bende opereerde in wisselende samenstelling. Het OM vervolgt acht jonge verdachten, van wie de helft zelfs minderjarig is. De bende liet eerst een tandenstoker bij de woning achter. Daarna braken ze met een koevoet een deur open. A. was volgens het OM ook betrokken bij een inbraak in een woning aan de Krugerlaan in Baarn. Daar werd een oude vrouw overlopen door een groep jongens.

Twee minderjarige leden van de groep hebben belastende verklaringen afgelegd. Verder bestaat het bewijs uit afgeluisterde telefoongesprekken. Die gesprekken zijn in codetaal. Volgens de officier is duidelijk waar de jongens over praten. ’Scannen’ is volgens het OM het uitzoeken en bewerken van een woning. Volgens de Baarnaar betekent ’scannen’ ’chillen’ en verder ontkende hij alles.

A. heeft een kort strafblad. Hij zei tegen de rechter dat je elkaar in Baarn altijd tegenkomt en de jongens spraken veel met elkaar. Verder had hij niets met de inbraken te maken. De officier noemde dat ’tenenkrommend en tegen beter weten in’ ontkennen. Volgens advocate Krista Koopman is er veel te weinig bewijs. De strafzaak gaat vrijdag verder.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie