Kijk van Kastermans: storten beton voor nieuwbouw De Driesprong in Loosdrecht

Tijdens de werkzaamheden controleerden duikers of onder water alles goed ging.
© Foto’s Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Honderd procent zeker is het niet, maar de foto van vorige week is hoogstwaarschijnlijk gemaakt in Loosdrecht, tijdens de aanleg van het nieuwe hotel- en appartementen-complex De Driesprong in het jaar 2000.

Eind januari 2000 werd, na weken voorbereiding en uitstel, het beton voor de onderwater-parkeergarage gestort. Vanaf de hoek van de Oud Loosdrechtsedijk en Veendijk perste een grote pomp het vloeibare beton via leidingen op pontons naar de bouwput in de Eerste Plas. De leidingen kwamen uit in een trechter die onder water al in een laagje beton lag.

4800 kuub beton

Werk voor specialisten dus, de firma NYWA uit Hengelo. Dit bedrijf stortte 48 uur in totaal 4800 kuub beton. Ononderbroken, om te voorkomen dat het nieuwe beton niet meer aan de laag eronder hechtte en de vloer niet waterdicht werd. Die vloer werd zo zwaar dat dat niet meer naar boven kon drijven door het grondwater. Tijdens de werkzaamheden controleerden duikers of alles goed ging. Zij keken ook de dikte van de vloer na en of er geen vuil werd mee gestort. Vanwege de klus was er een rijbaan afgesloten en stonden er verkeerslichten op de Oud Loosdrechtsedijk, Horndijk en Veendijk.

Patrijspoortramen

In september 2001 ging het hotel (27 appartementen) open. In de nieuwbouw, die in plaats kwam van het oude horecapand De Driesprong, was veel glas, wit en grijs gebruikt. Plus houten patrijspoortramen voor het nautisch cachet. De prijzen varieerden van 500 gulden voor een tweepersoonsappartement tot 1.500 voor het penthouse. Dit was wel exclusief ontbijt. Onderdeel van het complex was een restaurant (ZIN genaamd).

Poort van Loosdrecht

In het dorp liepen de meningen over de nieuwe ’Poort van Loosdrecht’ indertijd nogal uiteen, van aanwinst tot aanfluiting. De een noemde het, vanaf de plas gezien, ’een wanhoop, een rampgedrocht’. ’Hoe kunnen ze zoiets lelijks neerzetten. Het is echt horizonvervuiling. De ’oude’ Driesprong paste veel beter in de omgeving met het rieten dak. Dat koperen dak glimt je tegemoet, het is een aanfluiting voor Oud Loosdrecht.’ De ander vond het wel meevallen. ’Juist dat koper heeft iets. Ik was eerst bang dat het gebouw heel hoog zou worden, maar dat is niet zo.’ Een derde meldde tegen een verslaggever van deze krant: ’Ik vind het vanaf de weg echt niet onaardig, eigenlijk vind ik het wel een verbetering. Het lijkt alsof het gebouw iets meer naar achteren staat, ik vind het wel goed zo. Eigenlijk is het wel een blikvanger, al vind ik het niet in het dorpsbeeld van Oud Loosdrecht passen’.

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Een man met een ezel in Naarden Vesting. Wie is het en waarnaar was het bijzondere duo indertijd onderweg?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via kastermans@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.