Premium

Loek van Wely wint ondanks afleidingen als vader en politicus toch ’gewoon’ in Hilversum

Loek van Wely wint ondanks afleidingen als vader en politicus toch ’gewoon’ in Hilversum
Schaken

De koning en zijn troonopvolger, zo omschreef het organisatiecomité van het HSG Open de toernooiwinnaars Loek van Wely en Casper Schoppen. Koning is een verwijzing naar ’King Loek’, de bijnaam die de fameuze schaker zichzelf gegeven heeft. Schoppen werd onlangs door het Max Euwe Centrum uitgeroepen tot ’Talent van het jaar 2018’. Er zijn nog geen tekenen dat hij de Nederlandse top zal bestormen, maar de gedeelde winst in het jaarlijkse weekendtoernooi in hotel Lapershoek is wel een leuke trofee.

Van Wely was de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws door zijn verkiezing tot lid van de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie. Tegelijk werd hij ook verkozen tot lid van Provinciale Staten in Noord-Brabant. Die uitslagen had hij op basis van de polls niet verwacht. „Het gaat slecht samen met topschaak”, zei hij gisteren in Hilversum. „Ik word nu meer aangewezen op competitiewedstrijden, weekendtoernooien zoals hier en vakantietoernooien. Politici hebben overigens wel veel vakantie.”

Bloedstollend

Van Wely begon vrijdag met twee overwinningen op voor hem zwakke tegenstanders. Zaterdagmiddag versloeg hij Nico Zwirs in een bloedstollende partij, die hij ook had kunnen verliezen. ’s Avonds speelde hij remise tegen Casper Schoppen. „Ja ik weet hoe sterk Casper is”, zei de achtvoudig Nederlands kampioen daarover. Zondag versloeg Van Wely eerst Hilversummer Jan-Willem van de Griendt en vervolgens David Miedema. De 46-jarige Van Wely: „Vroeger was ik goed in toernooien van twee partijen per dag. Nu ben ik blij dat ik het heb overleefd. Ik ben gewoon met veel dingen tegelijk bezig. Met de politiek erbij, maar ook met mijn kinderen, een van drie jaar en een van zeven maanden. Die willen met papa spelen, maar beseffen niet dat papa zelf ook moet spelen.”

Megablunder

Schoppen won, naast de remise tegen Van Wely, ook al zijn andere partijen. Belangrijk was zijn overwinning op zondagmorgen tegen Hugo ten Hertog, een Utrechtse prijsvechter die het toernooi al twee keer gedeeld won. Gistermiddag versloeg hij zelfs veteraan Friso Nijboer, die zich na afloop wel voor de kop kon slaan: „Al op de zevende zet miste ik een goede zet, dat was een positionele megablunder.” Dichter bij de waarheid is waarschijnlijk dat Schoppen dit weekend lekker in zijn vel zat. De Utrechter viel in 2018 op met grootmeesternormen in Dieren en Groningen. Dit seizoen was hij een van de topscorers van landskampioen LSG (Leiden). Op de Nederlandse ranglijst is hij nog maar nummer 33. De grote doorbraak moet nog komen.

Warmspelen

De Brabantse grootmeester Twan Burg werd ongedeeld derde, op een half punt achter de winnaars. Vierde werden vijf spelers, onder wie Van de Griendt en ook Eelke Wiersma, eveneens inwoner van Hilversum. Een grote tegenvaller was het resultaat van Erwin l’Ami, nummer twee op de Nederlandse ranglijst. Hij wilde zich warmspelen voor het Nederlands kampioenschap, dat over een week begint. In de eerste ronde verloor hij van de onbekende Rieks Taal, in de vijfde ronde van Eelke Wiersma. De topgrootmeester ging zonder prijs naar huis.

Meer nieuws uit Sport Regionaal