Premium

Lopen, fietsen en gelukkig ook het water in bij snikhete triatlon in Nederhorst [video]

Lopen, fietsen en gelukkig ook het water in bij snikhete triatlon in Nederhorst [video]
Deelnemers van de 34ste triatlon Nederhorst den Berg mogen het water in.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Nederhorst den Berg

De hartsvrienden Gijs Bergman en tweelingbroers Tim en Daan maakten er zondag tijdens de 33ste sprinttriatlon van Nederhorst den Berg - ondanks de brandende zon - een spannende wedstrijd van. Terwijl er elders in het land een hitteplan in werking was gesteld en sport uitdrukkelijk werd afgeraden, lukte het Tim Jacobs na vier podiumplaatsen eindelijk om de triatlon op zijn naam te schrijven.

Tussen de honderden toeschouwers kwam het trio gezamenlijk uit het water. Lang bleven ze niet bij elkaar. Eerst pakte Bergman de leiding bij het fietsen, om vervolgens de koppositie bij het hardlopen aan Tim Jacobs te moeten laten.

Na de finish hadden de atleten eigenlijk maar één wens: zo snel mogelijk weer terug het water in. De start van de B-serie verhinderde dat echter. Het was zo heet dat sommige fietsbanden spontaan leksprongen. Zo ook bij de favoriet bij de dames, Paula van der Pouw uit Weesp, die de wedstrijd daardoor niet kon afmaken.

Zwalkend

Ook de aanwezige EHBO’ers hadden er hun handen vol aan. „We hebben de handdoeken, die we normaal in het ijskoude water leggen en vervolgens aan de atleten geven, maar door midden gescheurd. We kwamen tekort”, vertelde een EHBO’er, terwijl de ene atleet na de andere zwalkend over de streep kwam.

„Wat een hitte”, sprak ook de zegevierende Tim Jacobs na de race. „Gelukkig heb ik me goed koel weten te houden met sponzen. De race ging prima. Ik wist dat Gijs sterker is op de fiets. Niet teveel ruimte prijsgeven was het belangrijkst. Dat lukte, waardoor ik mijn achterstand nog goed kon maken.”

Servicebeurtje

Bergman, de plaatselijke favoriet en in het dagelijks leven hersteller van racefietsen, werd tweede. „Het ging perfect. Ik wist dat Tim me bij het lopen in zou halen, hij is gewoon sterker. Dus ik ben erg tevreden. Meestal komen Daan en Tim bij me langs voor een servicebeurtje. Nu helaas niet, anders had ik hun remmen wat strakker afgesteld”, grapte de Berger.

De 46-jarige Barry Dooper kwam als vierde binnen en was daar zeer tevreden mee. „Ik ben 23 jaar ouder dan al die gasten voor me, dan doe ik het lang niet zo slecht.”

SDO-voetballer Jesse van Huisstede behoorde ook tot de gefinishte atleten. Hij kwam erachter dat een triatlon toch net iets anders is als een voetbalwedstrijdje. „Wat heb ik me hier in vergist zeg”, zei hij nadat hij met pijn en moeite over de streep was gekomen.

„Als je een echte Berger bent, moet je hier ooit een keer aan meegedaan hebben. Het ging mij om het finishen, ik wilde niet afgaan. De streep heb ik gehaald maar nu ben ik echt kapot.”

Bij de vrouwen moest Lisa Bieleveld, de vriendin van Tim Jacobs, Emma den Besten - eveneens een Weespse - voor zich dulden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal