Laren bijna klaar voor Sint Jansprocessie

© TON KASTERMANS FOTOGRAFIE/LEON D

Mirjam van Twisk
Laren

Eén dag in het jaar eist het katholieke geloof de hoofdrol op in het Larense straatbeeld. Die dag is zondag, als de St. Jansprocessie weer door het dorp trekt. Van de basiliek naar het St. Janskerkhof, waar een eucharistieviering wordt gehouden, en terug; precies zoals dat al sinds de negentiende eeuw jaarlijks gebeurt.

Langs de route van de sacramentsprocessie, de enige boven de grote rivieren, zijn de leden van de Broederschap St. Jan en vrijwilligers inmiddels druk met de voorbereidingen. De wit/gele vlaggen en wimpels zijn opgehangen en de erepoorten worden opgericht en versierd. Klaar voor de geestelijken, bruidjes, jonkers, kwastendragers en overige processiegangers en voor de vele bezoekers die zondag de vrome tocht komen gadeslaan.

De feestelijkheden beginnen zaterdagavond al met een viering in de basiliek, om 20 uur gevolgd door een stoet van koetsen die de route van de processie rijdt. Zondag vertrekt de processie om elf uur vanuit de basiliek en gaat dan via Brink, Sint Janstraat en Hilversumseweg naar het kerkhof.

Na de eucharistieviering met als hoofdcelebrant mgr. Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, keert de stoet om 13.15 uur via Langsakker, Vredelaan, Zevenenderdrift, Zevenend en Brink terug naar de basiliek.

foto studio kastermans/leon dakkus

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.