Onderzoek studenten: Blaricum trots op privacy, heggen en kermis

Onderzoek studenten: Blaricum trots op privacy, heggen en kermis
Blaricum, trots op zijn agrarische karakter
© Edward de Vries Lentsch
Blaricum

Blaricum, dat is drie dorpskernen met een onderlinge verbinding die te wensen over laat. Maar Blaricum is ook trots op zijn agrarische verleden dat wordt weerspiegeld in mooie boerderij, smalle kronkelweggetjes en heggen, heel veel heggen. Wat in Blaricum aan tradities wordt gekoesterd zijn de kermis en het Sinterklaasfeest.

Vijftien studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben eind vorig jaar, verdeeld over drie groepen, op verzoek van de gemeente op zoek gegaan naar identiteit en cultuur in de drie Blaricumse dorpskernen Dorp, Bijvanck en Blaricummermeent. Deze week presenteerden zij de resultaten van hun onderzoek voor circa vijftig geïnteresseerden in De Blaercom. Of eigenlijk deed hoofddocent Guido van Os, die de studenten begeleidde bij het onderzoek, dat want vrijwel alle ’onderzoekers’ zijn inmiddels alweer druk met andere dingen.

Voor de studenten bleek het een verfrissende opdracht. Van Os: ,,’t Was weer eens iets anders dan armoede-vraagstukken in Amsterdam-West bekijken.’’ In de drie wijken voerden de studenten gesprekken met inwoners om erachter te komen in hoeverre die zich onderscheiden in identiteit en cultuur. Dat onderscheid bleek er te zijn. In het Oude Dorp koesteren de bewoners hun privacy en de vrijheid om zichzelf te zijn. In de Bijvanck is sprake van een sterke verbondenheid en een gewaardeerde inzet van veel vrijwilligers. Maar slechts de helft van de wijkbewoners voelt zich Blaricummer. De andere helft is op Huizen georiënteerd. In de wijk worden een café en sporthal gemist.

De Blaricummermeent is een geval apart. De bewoners, velen van buiten de regio, zijn blij met hun mooie nieuwe wijk, maar de onderlinge samenhang moet nog groeien. De potentie daarvoor is er wel, zo signaleerden de studenten. De bewoners zijn primair op Huizen gericht. Zij treffen elkaar in Bruis en niet in een café in het dorp.

De studenten benadrukken dat er gewerkt moet worden aan onderlinge verbinding van de drie wijken. Maar aan een echte oplossing daarvoor wagen zij zich niet, terwijl Blaricum juist daar naarstig naar op zoek is.

’Niets wat we niet wisten en weinig diepgang’, zo concludeerde de bezoekers van de presentatie dan ook. Van Os ontkende het niet. ,,Maar voor diepgang is een veel intensiever onderzoek nodig.’’ Waarop vertegenwoordigers van het gemeentebestuur reageerden met: ’Maar ’t is wel een leuk opstapje naar de te maken omgevingsvisie.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie