Purperreigers in de lift in het Naardermeer: flinke toename aantal nesten door extra riet

Purperreigers in de lift in het Naardermeer: flinke toename aantal nesten door extra riet
Een purperreiger met jongen.
© Foto Natuurmonumenten
Naarden

De boswachters van Natuurmonumenten, Kelly Meulenkamp en Jan Verkerke, telden afgelopen week 86 purperreigernesten in het Naardermeer. Vorig jaar waren dat er 65. „Er is meer geschikt riet om een nest in te bouwen”, verklaart Meulenkamp de toename.

In 2015 werden slechts 46 nesten geteld. ,,Dat was een dieptepunt.” In het Naardermeer broeden de purperreigers in de rietkragen midden op het meer. Daar zit de zeldzame reiger relatief veilig voor vijanden zoals vossen en boommarters. Maar, onder andere door ganzenvraat, liep de rietgroei sterk terug. De boswachters bedachten een list: Bij wijze van test werd een aantal rietkragen ingerasterd.

,,Door het inrasteren van riet hoopten we de broedlocaties van de purperreigers in het Naardermeer te beschermen. Met succes: na 2015 steeg het aantal purperreigernesten weer, met een uitschieter in 2017 toen er meer dan 100 nesten waren”, licht de opgeluchte boswachter toe.

Kostbaar

Nog lang niet alle rietkragen zijn ingerasterd. ,,Dat is best een kostbare aangelegenheid. Maar dit jaar hadden we geluk. In augustus worden er namelijk, in samenwerking met ProRail, de provincie Noord-Holland en de gemeente Gooise Meren, werkzaamheden aan het spoor uitgevoerd. Dit spoor loopt dwars door het Naardermeer heen en belemmert dieren om veilig van de ene naar de andere kant te komen. Daarom bestaan de werkzaamheden onder andere uit het aanleggen van faunapassages.”

Extraatje

Uit het projectbudget kwam nog een extraatje voor de natuur voort, waardoor afgelopen winter 750 meter extra riet konden worden ingerasterd. Het resultaat is volgens Natuurmonumenten nu al verbluffend. In de ingerasterde delen riet bevinden zich 60 purperreigernesten, twee keer zoveel als vorig jaar op dezelfde locatie. ,,En het riet staat er goed bij”, meldt Meulenkamp tevreden. ,,Groen en hoog, een duidelijk verschil met de niet-ingerasterde rietkragen. Die rietkragen zijn veel dunner en geler. Het zou geweldig zijn als we volgend jaar nog meer riet kunnen inrasteren, waardoor er nog meer purperreigers een veilige broedplek hebben. Geldschieters zijn welkom.”

De purperreiger is kleiner, donkerder, slanker en een stuk zeldzamer dan de bekende blauwe reiger. In Nederland broeden tussen de 900 en 1000 paren.

Goede trefkans

Deze reigersoort laat zich volgens Natuurmonumenten niet altijd even makkelijk zien, maar een goede trefkans is er vanaf uitzichtpunt de Meerkade. Ook tijdens een vaarexcursie is de kans groot dat de purperreiger zijn kleuren toont als hij opvliegt van het nest op zoek naar voedsel. De vaarexcursies zijn dagelijks. Reserveren via: natuurmonumenten.nl/naardermeer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie