Kijk van Kastermans: bidprentjes moesten plaats maken voor ’designpaleis’ Jan de Bouvrie

In januari 2000 was de restauratie van de Promerskazerne in Naarden nog in volle gang.
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

De foto van de Promerskazerne in Naarden Vesting blijkt niet gemaakt te zijn voor een artikel over de restauratie van het monumentale pand. De aanleiding was, medio januari 2000, de aanstaande verhuizing van het documentatiecentrum van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Eerst even die restauratie. Opdrachtgevers waren de Rijksgebouwendienst en Jan de Bouvrie. Architect en directie: Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort. Ook twee bedrijven uit de regio waren present. Adviesbureau Spelbrink uit Eemnes en Schipper uit Huizen waren verantwoordelijk voor een deel van de installaties. In januari 2000 waren de werkzaamheden nog in volle gang: de klus moest 1 april geklaard zijn.

Ontruimen

In de ’schaduw’ van het ingrijpende restauratieproject speelde indertijd de huisvestingsproblemen van de Nederlandse Genealogische Vereniging. De stamboomonderzoekers hadden al in juni 1999 hun onderkomen in (het meest rechtse deel van) de kazerne moeten ontruimen, om plaats te maken - aldus de krant - ’voor een nieuw designpaleis van Jan de Bouvrie’. De NGV wist deze ’uitzetting’ met succes aan te vechten bij de rechter. Daarmee kreeg de club negen maanden uitstel.

Die tijd werd nuttig gebruikt voor voortzetting van de - tot dan toe vruchteloze - jarenlange speurtocht naar een nieuw onderkomen in het midden des lands. Daarbij waren onder meer een bibliotheekgebouw in Soest en het gebouw 3 in 1 in Huizen de revue gepasseerd.

Papelaan

Uiteindelijk wisten de genealogen een nieuw onderkomen te vinden in een voormalig kerkgebouw van de Apostolische Gemeente aan de Papelaan 6 in Weesp. Dat pand was een jaar of tien eerder door woningbouwvereniging Samen Bouwen verbouwd tot kantoor. Omdat de corporatie het gebouw verliet, kwamen er per maart 624 vierkante meters vrij voor de stamboomonderzoekers.

Bidprentjes

Op zaterdag 4 maart was het documentatiecentrum in de Promerskazerne voor de allerlaatste keer geopend voor het publiek. Daarna werden alle stellingkasten met boeken, tijdschriften, krantenknipsels, bidprentjes en ander zaken - alles bij elkaar 1,6 kilometer aan documentatiemateriaal - in dozen gepakt en naar Weesp overgebracht.

De NGV - met 12.000 leden de op na grootste vereniging in haar soort ter wereld - hoopte het nieuwe centrum in mei 2000 te kunnen openen.

Hierboven de nieuwe foto: duikers aan het werk in een haven. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Om welke klus gaat het?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via kastermans@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.