Brandweer wil huizen voor jonge vrijwilligers; Postcommandanten luiden noodklok: regel urgentie bij toewijzing

Brandweer wil huizen voor jonge vrijwilligers; Postcommandanten luiden noodklok: regel urgentie bij toewijzing
Hilversum / Blaricum

De postcommandanten van alle brandweerkorpsen in de regio hebben een brief gestuurd aan het bestuur van de Veiligheidsregio, waarin zij de noodklok luiden over het gebrek aan betaalbare woningen voor hun vrijwilligers. De korpsen vrezen die jongeren kwijt te raken.

Een van die bezorgde postcommandanten is de Blaricummer Hans van Riet, die ook werkzaam is als oefencommandant in Muiden en Weesp. Hij sprak dinsdagavond in bij een rondetafelgesprek van de Blaricumse gemeenteraad. Die raad beslist volgende week over de huisvestingsverordening, waarin het probleem van de brandweermensen mogelijk kan worden opgelost.

Van Riet toonde zich zeer bezorgd over de huisvestingssituatie voor zijn jonge vrijwilligers. Het Blaricumse korps telt 29 vrijwilligers, waarvan elf er geen woning hebben. Zij zijn allemaal wanhopig op zoek naar huisvesting. ,,Wat zij ook doen, het lukt hen niet om er een toegewezen te krijgen. Ze houden het aanbod nauwlettend in de gaten en reageren altijd als er een geschikt huis beschikbaar komt, maar ze vissen steevast achter het net.’’

Probleem daarbij is dat brandweermensen bij een brandmelding binnen vier minuten in de kazerne moeten zijn en dus in de buurt van die kazerne dienen te wonen. Een huis kopen is voor deze jonge mensen (tussen de 22 en dertig jaar) in het Gooi geen optie. De huizen zijn simpelweg veel te duur voor hen.

Lees ook: Een luxe brandweervilla in Laren met vijf appartementen voor nieuwe brandweervrijwilligers: 1 april! [video]

Zij zijn dus aangewezen op sociale huurwoningen en daarvan zijn er veel te weinig. ,,In de afgelopen tien jaar heeft slechts één van onze vrijwilligers een huurhuis toegewezen gekregen’’, zo schetste Van Riet de situatie bij zijn korps, dat overeen komt met alle andere korpsen in de regio.

De postcommandanten vrezen dat zij hun jonge vrijwilligers hierdoor op den duur kwijt zullen raken. Daarom vragen zij de politiek maatregelen te nemen. Van Riet: ,,Dat zou kunnen door brandweermensen een urgentie toe te kennen of door dienstwoningen te bouwen.’’

Het toekennen van die urgentie zou geregeld kunnen worden in de nog vast te stellen huisvestingsverordening.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie