Commentaar: Michel Platini, van gracieuze stilist naar ordinaire graaier

Commentaar: Michel Platini, van gracieuze stilist naar ordinaire graaier
Michel Platini (l) passeert Alessandro Altobelli in de achtste finale van het WK van 1986.
© Archieffoto

Van gracieuze stilist naar ordinaire graaier, zelden zal iemand zo zijn imago hebben verkwanseld als Michel Platini. De voormalige voetbalvedette beloofde als ’bobo’ een frisse wind te laten waaien in het topvoetbal maar laat inmiddels een riekend spoor van corruptie achter zich.

Drie keer werd Platini, middenvelder van Frankrijk, uitgeroepen tot beste voetballer van de planeet. Zijn grootsheid op noppen plaveide bovendien de weg naar een tweede carrière, die van voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa. In die rol werd Platini echter veroordeeld tot een jarenlange schorsing wegens het niet kunnen verklaren van een miljoenenstorting op zijn rekening afkomstig van Fifa-baas Blatter.

En nu is daar die nieuwe verdenking van betrokkenheid bij corruptie rondom de toewijzing van het WK-voetbal in 2022 aan Qatar. Een toewijzing waarvan bekend is dat die met smeergeld is ’gekocht’. Sportieve redenen om het grootste sportevenement op aarde ’in de woestijn’ te houden zijn er namelijk niet. Het land heeft zelf geen team van formaat, een klimaat dat te heet is om er zomers te kunnen spelen en een royale reputatie op het gebied van mensenrechtenschendingen en uitbuiting van arbeidsmigranten bij de bouw van de WK-stadions. De ’zaak Platini’ maakt de kwestie er nóg onwelriekender op. Zijn reputatie is reddeloos verloren, maar als de Fifa nog een vleugje eigenwaarde wil redden, is het afpakken van het WK van de Qatari de enige oplossing. En om de druk op de wereldvoetbalbond te verhogen zou de KNVB als eerste grote voetballand moeten melden sowieso niet mee te doen. Principes zijn een mooiere prijs dan een beker.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie