Premium

Hilversum wil reuring op tijdelijk Stationsplein met fietsenstalling, ’creatief bedrijvig dorpje’ en kortstondige evenementen

Hilversum wil reuring op tijdelijk Stationsplein met fietsenstalling, ’creatief bedrijvig dorpje’ en kortstondige evenementen
Hilversum

Een flinke fietsenstalling, een levendig ’dorpje’ met horeca, bedrijfjes en ateliers en een terrein voor kortdurende evenementen. Dat kunnen we de komende twee, drie jaar verwachten op het Hilversumse Stationsplein.

De fietsenstalling (kosten: 250.000 euro) komt op de plek van het gesloopte GAK-gebouw en wordt volgens ’Stationsplein-wethouder’ Arno Scheepers ’met de grootst mogelijke haast’ opgepakt. Er komt plek voor 600 fietsen en scooters, elders op het plein verdwijnen 300 plekken. „We hebben geteld. Er staan nu gemiddeld honderdvijftig tot tweehonderd foutgeparkeerde fietsen. Met deze 300 plekken extra hebben we dus zelfs wat overcapaciteit.” Zodra de fietsenstalling er is begint ook de handhaving op het Oosterspoorplein en de rest van het stationsgebied. „Eerst op de vriendelijke manier. „Foutgeparkeerde fietsen worden verplaatst, maar je krijgt nog geen boete. Het ergste wat je gebeurt is dat je misschien een tijd naar je fiets moet zoeken”, stelt Scheepers. Na de ’vriendelijke’ periode volgt daadwerkelijke handhaving. „Dan moet je je fiets ophalen bij het depot.” Tegen betaling.

De rest van het tijdelijke Stationsplein wordt gebruikt voor ’leuke dingen’. „Daar willen we vooral heel veel reuring veroorzaken”, onderstreept cultuurwethouder Wimar Jaeger. „Alles wat we daar willen gaan doen, heeft als belangrijkste doel: reuring zodra je het station uit loopt en de stad binnenkomt.” Tussen de tijdelijke fietsenstalling en de tunnel komt een ’dorpje’ met een stuk of twaalf tijdelijke bouwsels - bijvoorbeeld zeecontainers of houten bouwwerken - waar bijvoorbeeld kunstenaars aan de slag kunnen of startende bedrijfjes een plek kunnen vinden. Hilversum Marketing doet de invulling. „We gaan de komende maand ideeën verzamelen”, vertelt directeur Jeroen Kreijkamp. „Heb je een plan? Kom ermee naar ons. We selecteren op drie criteria: het moet haalbaar zijn, bijdragen aan de levendigheid en bijdragen aan de positionering van Hilversum als mediastad.”

Evenementen

Het grasveld achter het gebouwtje van Hilversum Marketing gaat de komende jaren gebruikt worden voor kortstondige evenementen. „Een mini-evenemententerrein dus. Daar kan van alles. Wat bijvoorbeeld? Denk aan beachvolleybal, speeltuintje, hiphopcontest, het kan allemaal.” Wat er echt gaat komen wordt nog bekeken. Belangrijke beperking voor de tijdelijke invulling is dat er op de nog bestaande kelder van het GAK-gebouw om veiligheidsredenen niet gebouwd kan worden. Fietsenrekken zijn geen probleem, complete bouwsels wel.

Wanneer een en ander daadwerkelijk is gerealiseerd is nog onduidelijk. De fietsenstalling hoopt de gemeente einde zomer geregeld te hebben, het ’containerdorpje’ zou er misschien eind derde kwartaal kunnen zijn, de eerste evenementen op het grasveld zijn er wellicht einde zomer. De eerste bouwwerkzaamheden voor de definitieve invulling van het Stationsgebied zijn op zijn vroegst eind 2021.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.