Premium

Commentaar: Pensioendolksteek?

Commentaar: Pensioendolksteek?
Wim van de Wijk
© © HDCMEDIA

Het is vast niet opzettelijk bedoeld, maar de bekendmaking van een verdere verlaging van de rekenrente die van belang is voor het pensioen is wel als een dolksteek in de rug ervaren.

De mededeling viel veel vakbondsleden ongetwijfeld rauw op het dak. De nieuwe rekenmethode betekent een lagere dekkingsgraad. Een lagere dekkingsgraad betekent geen indexering van de pensioenen en brengt ook kortingen nog dichterbij. Ongewenste zaken waarvoor de vakbond kortgeleden nog massaal de straat opging.

Waarom komt dit nieuws naar buiten tijdens de cruciale stemmingsdagen over het pensioenakkoord, wat zit hier achter? Waarschijnlijk niets. In januari heeft minister Koolmees de Commissie Parameters aan het werk gezet, zoals de pensioenwet eens in de vijf jaar voorschrijft. De commissie heeft op 6 juni haar rapport uitgebracht dat de minister enkele dagen later openbaar heeft gemaakt. Misschien een ongelukkige timing, maar als de bewindsman het rapport bewust had achtergehouden tot na de stemming, dan waren de rapen ook gaar geweest.

Verwacht wordt dat de opdoffer die de commissie nu aan de pensioenfondsen heeft uitgedeeld, het nee-kamp binnen de vakbeweging groter zal maken. Wat moet je als vakbondslid stemmen? Vast staat dat het ideale pensioenstelsel niet bestaat en dat een welvaartsvast pensioen definitief iets van vroeger is. Concreet in het pensioenakkoord is alleen de minder snelle stijging van de AOW-leeftijd en de belofte dat de zware beroepen ontzien zullen worden.

Het tellen van je zegeningen is soms een gezonde strategie om oud te worden.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.