Waar blijft nou toch die oranjekoorts?

Waar blijft nou toch die oranjekoorts?
In juni 2014 stond het Marktplein in Hilversum vol met Oranjefans.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

Bomvol zat foodhall Mout toen Ajax de halve finale speelde in de Champions League. Als dinsdagmiddag de Oranje Leeuwinnen in blessuretijd hun eerste doelpunt scoren op het WK in Frankrijk is het stil in de zaak.

Geen grote schermen nog om het voetbal te volgen, zoals bij Ajax. Van oranjekoorts rond het vrouwentoernooi lijkt in de regio vooralsnog geen sprake. Alleen op het Mediapark was de wedstrijd buiten op een groot led-scherm te volgen. ’Niet alleen het Franse Le Havre maar ook het Joop van den Endeplein kleurt oranje’, meldt het Mediapark dinsdagmiddag vlak voor aanvang van de openingswedstrijd.

Mout lijkt nu de kat nog even uit de boom te kijken voordat de grote schermen weer opgesteld worden in de foodhall. ,,Bij de wedstrijden van Ajax was het steeds druk”, zegt eigenaar Jerry de Vries. Of er een scherm op het Marktplein gaat komen zoals in 2014 toen de Nederlandse mannen op het WK in Brazilië goed speelden, weet De Vries nog niet. ,,Dat zijn echt hoge kosten die je dan moet maken. Schermen huren en beveiliging. Dat gaat om duizenden euro’s.”

Ook in de straten nog geen oranjegekte zoals vijf jaar geleden. Toen kleurden wijken al twee weken voor de start oranje. Misschien dat winst zaterdag van de vrouwen tegen Kameroen het zetje is om fanatiek aan het versieren te gaan. Want als er een begint volgt de rest.

Onderzoekers van het Radboud UMC vertelden vijf jaar geleden rond het WK in Brazilië dat de persoonlijke oranjekoorts grotendeels wordt veroorzaakt door een stofje in de hersenen. Wie veel serotonine in zijn brein heeft, is gevoeliger voor het oranjegeweld en andere massatrends. Het stofje maakt je vatbaarder voor groepsgedrag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.