De Kijk van Kastermans: ’Maartensdijk moet blijven!’

Een 76-jarige, geboren en getogen Maartensdijker trotseerde de snijdende kou.
© Foto’s Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Marja van Breda uit Maartensdijk meldt: ,,De foto van de meneer met de tekst ’De Bilt neen!’ is gemaakt op Vliegveld Hilversum”.

,,Hier werd gedemonstreerd tegen de verplichte herindeling van de gemeente Maartensdijk naar de gemeente De Bilt”, schrijft Marja van Breda. ,,De herindeling vond plaats met ingang van 1 januari 2001, dus de foto zal zijn van 1999 of 2000.” De naam van de man op de foto weet zij helaas niet. ,,Zelf was ik destijds werkzaam bij de gemeente Maartensdijk en met al mijn collega s vonden wij de herindeling verschrikkelijk. Inmiddels ben ik al weer samengevoegd in een belastingsamenwerking met de gemeente Utrecht.”

In de krant stond indertijd ook geen naam van de ’protestant’, wel dat hij 76 jaar was en een geboren en getogen Maartensdijker.

Kamercommissie

Aanleiding voor foto en artikel was het werkbezoek - op vrijdagochtend 28 januari 2000 - van de leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor binnenlandse zaken. Dit bezoek ging vooraf aan een hoorzitting in het provinciehuis in Utrecht. Daar kreeg burgemeester Peter Diepenhorst nog een keer de kans om - in tien minuten - de Maartensdijkse gevoelens ten opzichte van de samenvoeging te verwoorden. Een ruime meerderheid van de bevolking was, net als de lokale politiek, tegen een fusie met De Bilt.

Vandaar dat bij het bezoek uit Den Haag op die 29ste januari veel dorpelingen naar het vliegveld waren gekomen. De actievoerders trotseerden een vol uur de snijdende kou in afwachting van de Kamerleden, die per bus vanuit Vleuten arriveerden voor een rondvlucht per helikopter.

Spandoek

Een van de Maartensdijkers die de Haagse bezoekers stond op te wachten, was de 76-jarige met zijn (geplastificeerde) spandoek. De camera van RTL5 wist hem direct te vinden. Ook het ’brulkoor’ Schreeuw & Lelijk van het Algemeen Zangkoor Maartensdijk was present. Op de T-shirts over hun kleding stond de tekst van het Nieuw Maartensdijks Volkslied (’om het Maarssen en De Bilt heel erg tegen te maken’). ’Een rotplaats, waarom zou je die van de hand doen’, was de boodschap aan buurgemeenten en Kamerleden. Terwijl laatstgenoemden de helikopter instapten klonk het uit aller kelen: ’Maartensdijk moet blijven!’.

De actie had, zo is bekend, geen succes. Per 1 januari 2001 zijn de voormalige gemeenten Maartensdijk (Maarrensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan) en De Bilt (De Bilt en Bilthoven) samengevoegd tot de nieuwe fusiegemeente De Bilt.

Hierboven het nieuwe zoekplaatje: De Promerskazerne in Naarden. Wanneer en waarom is deze foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via e.de.paepe@hollandmediacombinatie.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.