Premium

Cindy-boeken van Hilversumse schrijfster Erna Gianotten opnieuw uitgebracht: ’Cindy mocht niet meer mollig zijn, dat is nu fatshaming’

Schrijfster Erna Gianotten tussen haar (schoon)dochters en kleindochters.
© foto studio kastermans/ben den ouden
Hilversum

Een klein glaasje witte wijn op het terras bij Lunchcafé Van Drimmelen. Om de zenuwen een beetje in bedwang te houden, bekent Erna Gianotten. Over een uurtje presenteert de Hilversumse schrijfster en journalist (74) aan de overkant van het C&A plein bij boekhandel Voorhoeve de hernieuwde uitgave van haar meisjesboekenserie over Cindy, een onvervalst balletmeisje. Maar ook stoer en avontuurlijk.

Haar kleindochters nemen dinsdagmiddag trots op hun oma deel 1 en deel 2 in ontvangst. Haar hele Hilversumse familie is erbij. Net als vriendin en schrijfster Imme Dros en kinderboekenexpert Truusje Vrooland. Tussen 1988 en 2008 schreef Gianotten acht delen over de (ballet)avonturen van Cindy (uitgeverij Kluitman). Razend populair bij de doelgroep, jonge meisjes tussen de 7 en 10 jaar, ze verkocht meer dan een half miljoen exemplaren. ,,Huis tuin en keuken avonturen. En daardoor herkenbaar. Gebaseerd op ervaringen met mijn eigen gezin”, vertelt Gianotten ruim dertig jaar na de eerste uitgave. ,,Alle vrouwen tussen de dertig en veertig die iets met dansen hebben kennen mijn boeken. Ze zijn er mee opgegroeid. Als ik in het vliegtuig zit of in de trein stap en vertel dat ik van de Cindy’s ben, roepen ze heel hard: ’man die heb ik als kind verslonden’.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.