Premium

Vandalen slopen toegangshek Baarns Landgoed Pijnenburg

Vandalen slopen toegangshek Baarns Landgoed Pijnenburg
Het vernielde toegangshek.
© Caspar Huurdeman
Baarn

„Vandalisme, daar ziet het wel naar uit, ja.” Eigenaar Per Insinger van Landgoed Pijnenburg in Baarn heeft aangifte gedaan van de vernieling van een toegangshek. „Maar het landgoed is nog altijd toegankelijk, voor wandelaars”, zegt hij.

Verontwaardiging was te beluisteren toen Insinger eerder dit jaar een eind maakte aan het gedogen van fietsers die vanaf de Wieksloterweg in Soest over het landgoed richting Lage Vuursche en Hilversum fietsten.

De druk op het 350 hectare grote landgoed werd te groot, zegt hij. „Grote delen van het landgoed zijn toegankelijk voor fietsers, er is een mountainbike-route, er zijn ruiterpaden en ik heb zelfs een uitlaatplek voor de honden ingericht. En dat stuk waar het nu over gaat, langs de Biltseweg, daar mocht nooit gefietst worden, dat is altijd al een wandelpad geweest.”

Vandalen slopen toegangshek Baarns Landgoed Pijnenburg
Een flink hek blokkeert nu de toegang voor fietsers tot het Landgoed Pijnenburg. Wandelaars blijven welkom.
© Caspar Huurdeman

En als het nu een enkele fietser was, dan was het nog wel te overzien. Maar daar gaat het volgens Insinger al lang niet meer om: „Je ziet steeds meer van die pedelecs en opgevoerde e-bikes, die crossen wel met veertig kilometer per uur over de zandpaden. Trouwens, ook oma’s van tachtig racen met 25 kilometer per uur door het bos. Dat is gevaarlijk voor wandelaars, ouders met hun kinderen. Daar voel ik me verantwoordelijk voor, voor hun veiligheid en dat ze in rust van de natuur kunnen genieten. Er zijn prima fietsverbindingen met beveiligde oversteekplaatsen om via Paleis Soestdijk of via de Embranchementsweg naar Hilversum te fietsen of naar welke kermis ze ook willen. En die zijn nog eens even lang ook.”

Belangrijk voor Insinger is ook de rust voor het wild. Het stuk van het landgoed dat verboden is voor fietsers is zo’n 90 hectare groot.

Insinger: „Al die drukte en herrie verjaagt het wild, daar schrikt het van op en zo raakt het zijn natuurlijke habitat kwijt, het wild gaat zwerven. De natuur wordt overspoeld door mensen en ik neem beslissingen ten gunste van de natuur.” Maar dat convenant dan, tussen provincie, gemeente en landgoed? „Daar staat alleen in dat het landgoed toegankelijk zal blijven.”

Insinger heeft inmiddels gesproken met de wethouders van Soest en Baarn over problematiek. De gemeente Baarn bevestigt het ’verhelderende gesprek’, en beraadt zich op het vervolggesprek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.