Premium

Goede herder staat weer op het torentje van de Grote Kerk

1/3
Naarden

De windvaan met de tekst ’Ego sum pastor bonus’ - ik ben de goede herder - staat weer op het opnieuw met lood beklede kleine torentje van de Grote Kerk in Naarden.

Met witte museumhandschoentjes aan om het bladgoud niet te beschadigen werd de vaan door een leidekker onder toeziend oog van directeur Ellen Snoep (rechts) dinsdag weer op de spits gezet. Hij draaide meteen fier mee op de wind terwijl de klok onder hem minutenlang luidde.

Nu de glimmende vaan op het schip van de Grote Kerk in Naarden weer vrolijk ronddraait in de wind, valt de gehalveerde en stilstaande haan op de toren extra op. Afgelopen maart bij een heftige storm rukte de wind zijn staart eraf.

Goede herder staat weer op het torentje van de Grote Kerk
De afgebroken staart van de Naardense torenhaan.
© Foto Joyce Huibers

Die staart, 70 bij 85 cm groot, werd gelukkig weer aangetroffen in een van de containers die rond de Grote Kerk staan vanwege de renovatie van het dak. Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat de haan zijn staart verliest. Het vergulde koper vertoont sporen van een eerdere reparatie. Vermoedelijk in 1965 toen de haan gerestaureerd is zoals in de staart staat gestanst.

,,Er is toen zo te zien ook een extra veer aan zijn staart toegevoegd”, wijst Ellen Snoep, directeur van de Stichting Grote Kerk Naarden op de buitenrand van de staart. ,,Waarschijnlijk om te zorgen dat hij de wind beter pakt. Het is niet heel netjes gedaan. Je ziet beschadigingen en er is een groot kleurverschil met het originele deel van de staart uit 1661.”

Of de haan nog te repareren valt is nog niet duidelijk. Daar gaat Snoep ook niet over. ,,De toren is eigendom van de gemeente Gooise Meren, dus de haan ook. Begin volgend jaar worden de leien op het dak van de toren vervangen, dus dan kunnen we ook naar de haan zelf kijken. We hebben sterk het idee dat die ook kapot is. Afgezakt op de pin waarmee hij vastzit. Hij kan niet meer draaien. Waarschijnlijk is de staart om die reden ook afgebroken. Er kwam te veel kracht op te staan.”

Volgens Snoep en projectarchitect Paul van Vliet ligt de renovatie van het kerkdak overigens goed op schema. ,,In het begin hebben we door het weer wat vertraging opgelopen, nu lopen we juist weer in.” Dat komt onder andere doordat er veel minder houtrot is aangetroffen dan werd verwacht na enkele lekkages op het dak.

Bonte Knaagkever

Daar staat tegenover dat de monumentenwacht bij de dakvoet van het koor deze maand actieve bonte knaagkevers heeft aangetroffen. De larven van dit beestje vreten zich door het hout heen. ,,We weten dat de kerk er eerder last van heeft gehad. In 1969 is de kever ook bestreden met chemicaliën die nu niet meer gebruikt mogen worden. Eigenlijk bestaat er geen goede bestrijdingsmethode meer. Het is een kwestie van goed ventileren en zorgen dat er geen vochtige plekken zitten op het hout. Daar houden die larven namelijk van. Het moet nog blijken hoe erg het precies is.”

Toch was iedereen gisteren vooral bezig met het gerestaureerde kleine torentje dat van een nieuwe loden jas is voorzien. Ook de twee bollen op de spits, vlak onder de windvaan, zijn opnieuw verguld en stralen je tegemoet. Direct na de terugplaatsing van de windvaan, met daarop een herder die zijn schaap tegen een wolf verdedigt, werd de steiger rond de spits vast afgebroken. ,,Tegen diefstal van de vaan”, zegt Van Vliet. ,,Dat heb ik bij een andere kerk namelijk wel eens meegemaakt.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.