Premium

’Schaap zoekt herder’ op 24ste Art Laren; kunstkudde geveild voor goede doel

’Schaap zoekt herder’ op 24ste Art Laren; kunstkudde geveild voor goede doel
De veiling levert geld op voor onderzoek naar medicijnen voor kinderen met stofwisselingsziekten.
© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Laren

Een dikke eeuw geleden verwierf Laren er wereldfaam mee en nu zijn ze terug in het schildersdorp: de schapen. Deze keer geen echte wollige mekkeraars maar, geheel in stijl, beschilderde exemplaren van kunststof. Een kunstzinnige kudde die zondag geveild wordt voor het goede doel bij Art Laren, de openlucht kunstbeurs die komend weekend op de Brink neerstrijkt.

Pas vrijdag gaat de kunstbeurs tussen de bomen van de Larense Brink van start, maar in de afgelopen dagen is al druk gewerkt. Verstopt achter met witte doeken beklede hekken zijn de karakteristieke witte tentjes van de beurs inmiddels geplaatst. De komende dagen gaan de ruim vijftig galeriehouders die aan het evenement meedoen aan de slag om die tentjes om te toveren tot hun eigen mini-galerietjes, van waaruit zij hun collecties moderne kunst aan de man gaan brengen.

Daar ontvangen zij vrijdag, zaterdag en zondag iedereen die nieuwsgierig is naar die collecties. Het is voor de 24ste keer dat Art Laren, ook wel bekend als Kunst op de Brink, wordt georganiseerd door de Kiwanis Club Laren. Die heeft met deze gratis toegankelijke beurs maar een bedoeling: geld inzamelen voor het goede doel. Dat is dit jaar de Stichting Energy4all, die geld inzamelt om het onderzoek naar een medicijn voor energie-stofwisselingsziekten bij kinderen te ondersteunen.

Omdat bezoekers van de beurs geen entree betalen, moet dat geld op een andere manier worden binnen gehaald. Zo betalen alle galeriehouders die voor Art Laren worden uitgenodigd een bijdrage en brengt de horeca geld in het laadje. Ook de haringparty met Hollandse nieuwe, die traditiegetrouw op vrijdagavond plaatsvindt, spekt de kas. En dan zijn er dit jaar ook de schapen.

’Schaap zoekt herder’ op 24ste Art Laren; kunstkudde geveild voor goede doel
Levensecht plastic schaap te koop.
© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Het idee daarvoor ontstond tijdens een brainstormsessie van de organisatoren. ,,We hadden het over de parade van beschilderde olifanten die twee jaar geleden in het dorp werd gehouden en kwamen al pratend op het idee van de schapen’’, vertelt Bert Harenberg, woordvoerder van de beurs. ,,Wat is er nou toepasselijker voor Laren dan schapen. Beide zijn zo nauw met elkaar verbonden. Laren dankt er zijn reputatie aan’’, zegt hij met een verwijzing naar kunstenaars als Anton Mauve, Jan Sluijters en Jozef Israëls, die aan het einde van de negentiende eeuw naar Laren kwamen om het rustieke landschap in en rond het dorp vast te leggen. Met name in het werk van Mauve speelden schapen vaak een hoofdrol. De doeken gingen de wereld over en de reputatie van Laren als kunstenaarsdorp was gevestigd.

Dus werd een partij kunststof schapen ingekocht waarmee tien Larense kunstenaars - Annemieke Vetter, Bettie Bruin, Paulo Otto, Hanneke Setz, Marieke de Jong, Marja Tholen, Gemma van der Zee, Henk Gijselman, Valentijn Zwanikken en Ans van der Zee - aan de slag gingen. Het resultaat is sinds vrijdag een week lang te zien bij tien winkels in het dorp, die bereid waren daarvoor te betalen.

Ze staan daar ieder met een groot bord om hun nek waarop de naam van de maker staat vermeld en de oproep:’Schaap zoekt herder’. Vrijdag komt de kudde weer bijeen op Art Laren, zodat de verwachte 12.500 bezoekers ze goed kunnen bewonderen en vergelijken voor de veiling van de dieren, die zondagmiddag om 15 uur wordt gehouden.

Meer informatie over Art Laren is te vinden op www.artlaren.nl en in een magazine dat dit jaar voor het eerst is gemaakt en wordt verspreid bij 11.000 huishoudens.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.