Premium

Commentaar: Enkelband is ei van Columbus... als die werkt

Commentaar: Enkelband is ei van Columbus... als die werkt
Een enkelband met gps.
© ANP/Vincent Jannink

Een enkelband is het ei van Columbus... als die werkt. In veel gevallen hebben de dragers niet in de gaten dat de band geen contact meer maakt met het controlecentrum, zodat ze braaf blijven op de plek die hun is toebedeeld. Maar soms merken ze dat de band buiten werking is.

Justitie houdt middels enkelbanden toezicht op delinquenten die huisarrest hebben of om te voorkomen dat ze zich naar voor hen verboden gebied begeven. Bijvoorbeeld omdat hun slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers daar wonen. De banden vallen uit als er onderhoudswerkzaamheden worden verricht aan het netwerk of de software. Als kwaadwillende enkelbanddrager kun je daarop wachten. En er vervolgens misbruik van maken.

Per jaar knipt een honderdtal gestraften hun enkelband door om het toezicht te ontvluchten. Van de 101 die het vorig jaar deden, zijn er vier nog voortvluchtig. Dat is een categorie waar weinig tegen is te doen, al zou het in het vooruitzicht stellen van straf bij sabotage mogelijk helpen. Nu kan de knippers alleen nog vernieling ten laste worden gelegd.

Dat bij onderhoudswerk het toezicht uitvalt is echter niet te verkopen aan de samenleving. In januari was Justitie een tijd lang het zicht op 625 enkelbanden kwijt. Per dag lopen er zo’n zevenhonderd mensen met een band om hun enkel in Nederland. In april waren er 150 ruim een etmaal buiten beeld.

Een enkelband mag een technisch hoogstandje zijn en een uitkomst in een aantal gevallen. Non-stop functionaliteit moet uit het oogpunt van veiligheid en geloofwaardigheid wel worden gegarandeerd.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.